TV der bevæger dig

Kendte og kokke til Fanøs første østersfestival

Mandag morgen mødtes kendiskokke og madanmeldere for at tage på en østerstur ud i Vadehavet på Fanø. Senere er der konkurrencer om at lave den bedste østersret

For første gang afholder Fanø østersfestival. Foto: Andreas P. Als, TV SYD

For første gang afholder Fanø østersfestival. Foto: Andreas P. Als, TV SYD

For første gang afholder Fanø østersfestival.

1 af 3

Mandag morgen lød startsskuddet til Fanøs første Østersfestival. Dagen blev skudt igang med at kokke og madanmeldere tog på østerstur ud på vaderne ved Fanø.

I dag er der nemlig for første gang nogen sinde østersfestival på øen med blandt andet kokkekonkurrencer, og alt hvad østersen kan trække. - Men først skulle østersen plukkes dirkete fra havbunden.

Østers er nok den mest dekadente spise, men også rigtig god ernæring.

 

En af deltagerne ved Fanø Østersfestival er madanmelder og kogebogsforfatter Helle Brønnum Carlsen.

TV SYD fangede det københavnske madikon ude på vaderne og spurgte, hvorfor østers er lækkert, og hvorfor vi overhovedet skal spise det.

02:10 Luk video

- Der er rigtig mange grunde til at østers er lækkert. Det har jo en symbolsk værdi af ekstrem luksus og man nærmest kan se sig selv i høje stilletter   og champagneglasset og 20'er musikken og dekadancen, der vælter ind over - Østers er nok den mest dekadente spise, men også rigtig god ernæring.

Vores forfædre i stenalderen overlevede på østers.

Helle Brønnum Carlsen er dommer ved østerkonkurrencen på Fanø mandag eftermiddag Foto: Andreas P. Als, TV SYD

- Hvis man ved en lille bitte smule om ernæring så er der faktisk mange af de mineraler og ernæringsstoffer, vi i dag får får lidt af i den danske kost, som er i østers, fortæller Helle Brønnum Carlsen.

Helle Brønnum Carlsen tror at en tradition med en årlig østersfestival kan være med til at sætte Fanø på verdenskortet.

Stjernekokken fra Ruths Hotel i Skagen, Michel Michaud deltager i østers-kokke-konkurrencen Foto: Andreas P. Als, TV SYD

- Jeg tror på en fornyet gastronomisk identitet og det selvfølgelig har en turist-tiltrækningskraft. Jeg kommer selv fra Læsø og der har vi jumfruhummer-festivalen siden 2002, og det har skabt en bevidsthed hos befolkningen om, at de faktisk går rundt i et gastronomisk skatkammer, som de skulle passe på istedte for at tænke, de skulle ligne resten af verden.

 

 

Mere kultur