Kroen skal af med kronen

Fanø Krogård har fået besked om, at fjerne kongekronen fra facaden. Kongehuset vil ikke være med til et misbrug, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En række danske kroer har i årevis brugt kongekronen for at fortælle kunderne, at her kan man spise på en "kongeligt priviligeret" kro, deriblandt Fanø Krogård, der har eksisteret siden 1662.

Det har stået på i over 100 år. Danske kroer brugte den betegnelse indtil den 10.maj 1912, da beværter-loven blev lavet om. Med retten fulgte også retten til at anvende kongekronen som symbol på den priviligerede status, og den kunne ses på skilte, brevpapir, menu-kort og hjemmesider på internettet. Men den går ikke længer. Efter i 100 år at have brugt kongekronen, bliver kroerne nu bedt om at fjerne den.

Morgenavisen Jyllands-Posten oplyser, at kongehuset ikke vil være med til, hvad der kan opfattes som misbrug af kongekronen. Siden beværter-loven blev lavet om for mange år siden har det formelt ikke været tilladt at skilte med kongekronen.

Rigsarkivet holder på kongehusets vegne øje med brugen af kongekrone og rigsvåben.

- Vi håndhæver de regler, der er udstukket på området af kongehuset. Det gør vi fortløbende, når nye sager dukker op, og når vi bliver opmærksomme på, at der er brud på reglerne, siger chefkonsulent i Rigsarkivet Poul Olsen til Jyllands-Posten.

Fanø Krogård modtog den 22. oktober et brev fra Rigsarkivet, som kræver, at kroens brug af kongekronen bringes til ophør.

- Jeg må indrømme, at det påbud undrer mig meget, siger kroejer Jan Færch til Jyllands-Posten. Kongekronen findes mange steder rundt omkring i lokalerne, den indgår i vores logo, er med på brevpapir og andet og den går igen på vores webside. Det er en del af kroens historie og vel også et stykke dansk kulturhistorie, man nu angriber, tilføjer Jan Færch.