Arbejdstilsynet var forbi: Ansatte er frustrerede, føler sig slidte og sover dårligt om natten
Ansatte fra Fanø Rådhus tog for to måneder siden kontakt til Arbejdstilsynet, som nu har kigget arbejdsforholdene efter i sømmene.
De ansatte på Fanø Rådhus oplever at have dårlig nattesøvn, har ondt i maven, er frustrerede og har en følelse af at være slidte.
Det er blot nogle af de mange problemer, der er kommet frem om forholdene på Fanø Rådhus i det høringsbrev, som Arbejdstilsynet har udarbejdet efter et tilsynsbesøg 31. oktober og tre virtuelle tilsyn 7., 8. og 12. november i år.
Medarbejderne på rådhuset i Nordby kontaktede i oktober Arbejdstilsynet på grund af en bekymring for arbejdsmiljøet.
Dagen før havde medarbejderrepræsentanterne på rådhuset sendt et åbent brev til byrådspolitikerne, hvor de skrev, at de oplever "en uheldig politisk udvikling, der spreder utryghed og usikkerhed i organisationen".
I rapporten fra Arbejdstilsynet er der kommet flere eksempler på, at de ansatte på rådhuset har svært ved samarbejdet med byrådet. Det fremgår af udtalelser fra både ledelse og ansatte, at ledelsen så vidt muligt prøver at have kontakten med byrådet, så de ansatte ikke skal stå foran lokalpolitikerne.
Vi har samlet nogle hovedpunkter fra Arbejdstilsynets rapport her:
Seks nedslag fra Arbejdstilsynets rapport
Ansatte føler sig slidte
I rapporten fra Arbejdstilsynet oplyser ansatte, at de oplever personlige konsekvenser i form af dårlig nattesøvn, ondt i maven, frustration og en følelse af at være slidt.
Ansatte "jagter deres egen hale"
De ansatte fortæller, at de føler det er uklart, hvad politikerne vil have, og at sager ofte sendes tilbage flere gange. Ansatte oplever, at de bliver sendt i ring eller jagter deres egen hale.
I brevet lyder det:
"Ansatte oplyser, at de bruger uforholdsvis meget tid på disse opgaver eller drøftelser, som ikke burde være tidskrævende."
Ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet oplyser ansatte, at de overforbereder sig, dobbelttjekker deres egne opgaver og dobbelttjekker med hinanden.
"Ansatte kan, i nogle situationer, overveje hvert enkelt ord de skriver, da de frygter at blive mistolket. Ansatte er bange for at lave fejl, at få kritik og blive udstillet af politikere eller borgere.
Oplever stor skepsis fra politikerne
De ansatte oplyser til Arbejdstilsynet, at politikerne gerne vil blande sig i sagsbehandlingen, hvor de sår tvivl om de ansattes faglige vurderinger.
I brevet er der et eksempel på en situation, hvor en sat havde fået til opgave af byrådet at lave en infrastrukturplan for kommunen. I brevet lyder det:
"Den ansatte sagsfremstillede derfor rammerne for denne plan for politikerne, som ikke kunne beslutte, hvad de ønskede. Dette skete flere gange. Den ansatte endte med at sende et excel-ark til politikerne, hvor de skulle krydse af ved deres ønsker. Dette ark blev ikke udfyldt. Det endte med, at den ansatte ikke fik udarbejdet infrastrukturplanen."
Oplever det som ubehageligt at skulle snakke foran politikerne
Ansatte har en oplevelse af, at det er ubehageligt, at skulle skildre en sag for byrådet, da man oplever en intimiderende adfærd.
"Der kan være helt stille i rummet, når man kommer ind og man kan blive omtalt i 3. person."
Ansatte er bekymrede for ledelsen
Af Arbejdstilsynets sagsdokument fremgår det, at de ansatte bruger ledelsen til, hvordan de skal håndtere en sag i forhold til det politiske.
"Ansatte oplyser, at ledelsen forsøger at få afklaret forventninger og krav politikerne, men at ledelsen 'løber panden mod muren i samarbejdet med byrådet' ."
Ifølge dokumentet har de ansatte høj tillid til deres ledelse, som består af kommunaldirektør Søren Abildtrup, teknisk direktør Jan Bøge Sørensen og velfærdsdirektør Trine Nanfeldt.
"Ansatte oplyser, at de oplever ledelsen som bolværket, og at ledelsen forsøger at skærme de ansatte mest muligt i forhold til politikerne."
Politikere vil ikke justere regelsæt for samarbejde
I Fanø Kommune er der ifølge ledelsen et kodeks for samabejdet mellem ansatte og politikerne, som er blevet udarbejdet af det forrige byråd.
"Dette kodeks anvendes ikke. Ledelsen oplyser, at de har inviteret byrådet til en drøftelse om, om dette kodeks skal justeres i den nuværende valgperiode. Dette har politikerne ikke ønsket", står der i Arbejdstilsynets rapport.
Kommunaldirektør Søren Abildtrup siger, at det ikke er nogen hemmelighed, at byrådsarbejdet på Fanø er en udfordring både for byrådet og dem, der er tæt på dem.
- Det er vores job at arbejde med byrådet. Det er flertallet, der bestemmer, og det forsøger vi at arbejde ind i. Samarbejdet i byrådet på Fanø er udfordret og har været det lang tid, siger han.
Ifølge kommunaldirektøren er der sat flere tiltag i gang - også i de kommende uger - som skal være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø. Der skal blandt andet laves en trivselsundersøgelse, som forventes at tage et par måneder. Derudover har man allerede tilbudt alle medarbejdere akut psykologhjælp.
Fanø Kommune har netop indsendt et høringssvar til brevet og afventer nu, hvilken afgørelse Arbejdstilsynet vender tilbage med i løbet af de kommende uger.
TV SYD har også rakt ud til borgmester Frank Jensen, (Radikale Venstre), for en kommentar, men han er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.