BBC filmer nu - næste år kan du se Vadehavet i tv

Vadehavets vilde natur bliver lige nu til stor BBC-dokumentar, der vises i starten af 2023.

- Klimaet og vejret påvirker i den grad vores optagelser, og det kræver stor tålmodighed at lave fjernsyn om natur, men det har været det hele værd at filme ved Vadehavet.

Sådan lyder ordene fra Russell Barnett, der er instruktør på BBC's kommende naturdokumentar om Skandinavien. 

Gennem tre afsnit besøger BBC Norge, Sverige, Finland, Island og ikke mindst Danmark, hvor Vadehavet er blevet udvalgt som fokusområde. 

For folkene bag dokumentaren var det vigtigt at vise, at Skandinavien er andet end høje bjerge, som mange associerer Skandinavien med. 

- Vi valgte, at Vadehavet skulle være i fokus i Danmark, fordi vi ville have et område, der adskiller sig fra det, som mange tænker, er typisk skandinavisk, siger Russell Barnett og forklarer, at den smukke natur og fuglen Islandsk Ryle overbeviste dem om, at Vadehavet var det perfekte sted at filme. 

Beundret blandt ornitologer

Vadehavet er den vigtigste rasteplads og spisekammer for rylen. Og det er herfra, fuglene flyver direkte til ynglepladserne i de arktiske egne, fortæller naturvejleder og ornitolog Kim Fischer fra Fanø, der beundrer rylen for dens fantastiske egenskaber.

-  Arten er i stand til at udføre fysiologiske præstationer, som får en maraton hos os mennesker til at virke som en tur fra sofaen hen til fjernbetjeningen. På tre uger kan de fordoble deres vægt fra 200 til 400 gram og foretage nonstop-flyvninger på op til 6000 kilometer. Flyvninger af en varighed på op til tre døgn i højder op til fem kilometer. Når ungerne er flyvefærdige forlades de af forældrene og kan på egen hånd navigere fra for eksempel Sibirien til Sydafrika, siger Kim Fischer.

Islandsk Ryle er en af de mest fantastiske fugle i verden og er derfor en af de mest undersøgte fugle.
Islandsk Ryle er en af de mest fantastiske fugle i verden og er derfor en af de mest undersøgte fugle.
Foto: Kim Fischer

Lokal guide

Til at hjælpe med at finde de bedste spots til programmerne har BBC allieret sig med John Frikke, der er naturkonsulent ved Nationalpark Vadehavet. 

- Jeg har hjulpet dem med at finde de bedst egnede lokaliteter, så nu har de filmet på Rømødæmningen, Fanø og ved Højer Vade, siger John Frikke.

For John Frikke var det en oplevelse for livet at være en lille del af BBC's kæmpe setup

- Det har været meget lærerigt at arbejde tæt sammen med så dygtige fotografer, som alle er gået vildt dedikeret til opgaven, siger han og fortæller, hvordan de alle kæmpede for at få de bedste skud - uanset hvilke udfordringer de mødte. 

Uforudsigelige omstændigheder

BBC's filmhold har optaget syv dage ved Vadehavet, og det er ikke længe, når man skal have de helt rigtige skud i kassen. 

- Det lyder af meget, men det er det ikke, for vi kan jo ikke styre naturen, og vi er afhængige af, hvordan vejret er, og om fuglene kommer tæt nok på, før vi får gode billeder, fortæller Russell Barnett. 

Covid-19 satte optagelserne på standby, og derfor har tilblivelsen af dokumentaren varet i over to år, men nu er der ifølge instruktøren lys for enden af tunnelen, for alle optagelserne bliver efter alt at dømme færdige senere på året.

Fotografen Raymond Bessant fra BBC lavede optagelser med Vadehavet i syv dage.
Fotografen Raymond Bessant fra BBC lavede optagelser med Vadehavet i syv dage.
Foto: John Frikke

Store forventninger

Den endelige dokumentar bliver sendt i starten af næste år, og det er der mange, der glæder sig til. En af dem er formand for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd, der forventer, at BBC- serien vil afføde stor opmærksomhed. 

- Det, at verdens øjne hviler på Vadehavet, gør, at flere får blik for, hvilket enestående sted vi har, og det minder os samtidig om, at vi har en forpligtelse til at beskytte området til fremtidige generationer, siger hun og fortsætter: 

- Vi er ansvarlige for at give turisterne en god oplevelse, men samtidig skal vi også sørge for, at de ikke er med til at ødelægge det, de er kommet for at se.

Nationalpark Vadehavet er på UNESCO’s verdensarvsliste på linje med pyramiderne og Den Kinesiske Mur.