Disse kommuner får lov til at hæve skatten

I 2023 har tre syd- og sønderjyske kommuner fået mulighed for at forhøje indkomstskatten, mens en enkelt har søgt om lov til at sænke erhvervsskatten.

Hedensted, Fanø og Vejen kommuner er blandt de 14 kommuner, der har fået mulighed for at hæve indkomstskatten i 2023. Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet mandag i en pressemeddelelse. 

Samtidig har fem kommuner i Danmark med blandt andet Fredericia Kommune iblandt fået mulighed for at sænke skatterne.

- Vi mangler 100 millioner kroner. Skattestigninger er aldrig en god ting, men vi står i en situation nu, hvor det er nødvendigt, siger borgmester i Hedensted Kommune, Ole Vind (V).

Der er en samlet ramme på 150 millioner kroner for henholdsvis nedsættelser og forhøjelser. 

Det vil sige, at de fem kommuner, der har ønsket at sænke skatten, samlet kan gøre det for 150 millioner kroner. Tilsvarende kan de kommuner, der har ønsket en forhøjelse, gøre det samlet for 150 millioner kroner.

Det er med henblik på at få en samlet uændret kommunal skat, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

I Hedensted Kommune begynder budgetforhandlingerne i denne uge, hvor byrådet skal finde 100 millioner kroner på det kommunale budget. En øvelse de forventer at være i mål med 3. oktober.
I Hedensted Kommune begynder budgetforhandlingerne i denne uge, hvor byrådet skal finde 100 millioner kroner på det kommunale budget. En øvelse de forventer at være i mål med 3. oktober.

Hul i kommunekassen

De fleste kommuner kæmper i disse dage med at få budgetterne for 2023 til at hænge sammen. 

En opgave, der i Hedensted-, Vejen- og Fanø Kommune er usædvanligt svær, da økonomierne er pressede. 

- Kommunerne bliver lige nu tillige udfordret af de stigende energipriser, nøjagtigt som de fleste private husholdninger og rigtig mange virksomheder, skriver borgmester i Vejen Kommune, Frank Schmidt-Hansen (K), i et skriftligt svar til TV SYD.

Det er først, når de endelige budgetaftaler er på plads, at det ligger endeligt fast, om kommunerne gør brug af muligheden for at hæve skatten.

For både Hedensted Kommune og Fanø Kommune, skal den mulige skattestigning ses som et alternativ til besparelser. 

- Vi er i en situation, hvor vi er nødt til at spare 13 millioner kroner, og det er svært. Så vi vender hver en sten, og det her er en af de handlemuligheder, vi har, siger borgmester i Fanø Kommune, Frank Jensen (R).

Borgmester i Fanø Kommune, Frank Jensen (R), går ind til budgetforhandlingerne med et ønske om at hæve skatten i kommunen.
Borgmester i Fanø Kommune, Frank Jensen (R), går ind til budgetforhandlingerne med et ønske om at hæve skatten i kommunen.
Foto: Kasper Buch Petersen, TV SYD


Uden skattestigning går det ud over børn og ældre

Står det til Frank Jensen, så skal skattestigningen gennemføres på Fanø, da alternativet i følge ham er endnu værre.

- Der, hvor vi skal spare, det er der, hvor det gør ondt. Det er blandt andet på børn og ældre, og så vil jeg hellere give borgerne en lille skattestigning, siger Frank Jensen (R).

Hvis skattestigningerne bliver gennemført på Fanø, så vil der være tale om en stigning på 0,10 procent. For en husstand, der eksempelvis tjener 800.000, vil det betyde en ekstra skatteregning på 800 kroner om året.