Efter dom for læserbrev: - Fremover kommer jeg også til at gå til grænsen.

Læserbreve i Fanø Ugebrev beskyldte politikere og erhvervsdrivende for korruption og kammerateri på Fanø. Manden bag, den lokale næstformand i Dansk Folkeparti, er nu idømt dagbøder og betaling af godtgørelse.

I et læserbrev i Fanø Ugeblad den 19. august 2021 fremførte blikkenslager, tidligere byrådskandidat og nu næstformand for det lokale Dansk Folkeparti på Fanø, John Ditlev Sørensen, en række udokumenterede påstande om politikere og erhvervsdrivende i en sag, hvor en dispensation til en festival på øen blev givet.

Påstande han efterfølgende gentog den 2. september 2021.

Han skrev blandt andet.

"På Fanø lever BANAN Republikken fint [...] Hvor kammerateri og korruption lever i bedste velgående i Venstre i byrådet." 

"Vi fortsætter så lige med Fanø Sommerliv som fik denne korrupte dispensation, [...]."

Endelig skrev han også følgende.

"Så hvis I vil være med i sådanne russiske tilstande hvor korruption er lovligt, ja så er det naturligvis Venstre at I skal sætte jeres x ved til kommunal valget."

Den slags påstande går dog ikke. Det har retten i Esbjerg nu besluttet. John Ditlev Sørensen er dømt efter straffelovens § 267, stk. 1. Han er derfor idømt ti dagbøder på hver 500 kroner til staten.

Herudover skal han betale godtgørelser på 10.000 kroner for tort til kommunalpolitikerne Erik Nørreby og Dennis Carson fra Venstre på Fanø og erhvervsdrivende Hanne Thyssen fra Fanø.

Endelig skal han betale sagsomkostningerne på i alt 18.500 kroner.

Dommen er tilfredsstillende for den forurettede Erik Nørreby, der også er viceborgmester på Fanø.

- Jeg er glad. Når man indleder sådan en sag, så håber man, at man vinder, og vi kan trække en streg i sandet. Der skal være grænser for, hvad man kan tillade sig at sige om andre mennesker, siger han.

Straffelovens § 267

Festival var startskuddet

Dømte John Ditlev Sørensen har i retten forklaret, at læserbrevene var skrevet på baggrund af en sag om en dispensation til festivalen Fanø Sommerliv, der foregår over 14 dage på øen. 

Han mener, at der i den forbindelse var tale om, at Erik Nørreby var inhabil i sagen, da han var ejendomsmægler på en hushandel, hvor festivalen skulle foregå.

Her havde erhvervsdrivende Hanne Thyssen bidraget med 300.000 kroner til udbetalinger af gården for Fanø Vesterland, der driver festivalen. På den måde var hun indblandet i sagen, mener John Ditlev Sørensen. 

I retten forklarer den dømte John Ditlev Sørensen, at han med begrebet "korrupte tilstande" mente, at Erik Nørreby var inhabil.

Efter at han i dag er blev bekendt med dommen, fortæller han, at han ikke tilfreds med udfaldet.

- Det beviser bare, at byrådet på Fanø og erhvervsdrivende kan gøre, som det passer dem. Om jeg så skulle betale 100.000 kroner, så er jeg ligeglad. Dem kan jeg bare betale, siger han.

Dommen kommer heller ikke til at holde ham tilbage.

- Jeg tager selvfølgelig dommen til efterretning, men jeg kommer fortsat til at køre lige til grænsen. Jeg har mange bag mig, der støtter mig i den her sag. Fremover kommer jeg også til at gå til grænsen.

Du har forklaret, at du ikke er jurist, og derfor er dine udtalelser misforstået og upræcise. Nu har du fået en dom for at gå over grænsen, hvordan vil du så sikre dig, at du ikke kommer til at gå over grænsen igen?

- Hvis jeg ikke skriver korruption, så går det nok. I stedet kan jeg skrive andre ting, der passer på dem. De er gået forkert i byen med mig, siger han.

- Jeg ved, at han (Erik Nørreby, red.) har mistet mange stemmer på den her sag, og at Hanne Thyssen (sommerhusudlejer, red.) har mistet mange kunder. Det har de godt af. Jeg kommer til at køre hårdt på dem, så kan de fandeme lære det. Det kommer frem det hele, og jeg kommer til at høvle alle tre ned, siger han.

I retten forklarede John Ditlev Sørensen, at han indgav en klage til det kommunale tilsyn, da han mener Erik Nørreby har begået embedsmisbrug. Han har dog ikke betalt et opkrævet gebyr, hvorfor klagen ikke er behandlet. Desuden har han ikke indgivet anmeldelse til politiet i forbindelse med sagen.

Her ses Erik Nørreby og John Ditlev Sørensen i en valgdebat på TV SYD i forbindelse med kommunalvalget i 2021.
Her ses Erik Nørreby og John Ditlev Sørensen i en valgdebat på TV SYD i forbindelse med kommunalvalget i 2021.
Foto: TV SYD

En streg er trukket i sandet

Ifølge Erik Nørreby er sagen principiel, da den for ham også er politisk. Det første læserbrev blev skrevet tre måneder før kommunalvalget den 16. november 2021 og efterfølgende gentaget den 2. september.   

De tre forurettede forklarede derfor i retten, at de mener, det er en skærpende omstændighed, at John Ditlev Sørensen skrev læserbrevene omkring det tidspunkt, hvor der var kommunalvalg i 2021.

Til det forklarer dømte, at han skrev læserbrevene som privatperson, da han oprindeligt ikke stillede op til byrådet. Det endte dog med, at han stillede op til valget som spidskandidat for Dansk Folkeparti, men det var ikke meningen, at han skulle i byrådet.

Erik Nørreby håber nu, at dommen giver andre stof til eftertanke.

- Jeg håber, at de, der udtaler sig i pressen eller fx skriver læserbreve, tænker sig om en ekstra gang. At man taler pænere til hinanden og om hinanden. Jeg har været i politik siden 1989. Jeg kan mærke, at debatten og tonen bliver mere rå. Jo hårdere, man er, jo mere omtale får man. Jeg håber, at det her kan være med til at dæmpe det, siger han.