Flere er uforstående over prisstigninger på Fanølinjen

Fredag steg priserne på overfarten mellem Fanø og Esbjerg for nogle billettyper med mere end 25 procent. Det undrer flere, der er på Fanø lørdag.

Turister, der vil have bilen med på Fanølinjen fra Esbjerg til Fanø, vil opleve, at prisen er steget med syv procent, så det nu koster 299 kroner at komme til den lille ø.

Omvendt oplever de faste øboere at prisen stiger fra 150 kroner til 185 kroner, hvilket betyder at de skal betale 23 procent mere, for at komme frem og tilbage.

Altså er priserne procentuelt steget mere for de faste beboere, end det gør sig gældende for turisterne.


Og netop skævvridningen i hvor meget priserne stiger, alt efter om man er fastboende eller turist, får flere, der har taget turen til Fanø lørdag, til at undre sig.

Marianne Bruhin

Marianne Bruhin.png
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

En af dem er Marianne Bruhin. Hun er til dagligt førtidspensionist i Odense og kommer på Fanø, sammen med sin søster, to gange om året, hvor de lejer et sommerhus.

Hun undrer sig ikke over, at priserne er steget.

- Jeg synes det er forståeligt nok. Der er jo en årsag til det, siger hun til TV SYD.

Hun forstår dog ikke, hvorfor priserne procentuelt stiger mere for de fastboende, end de gør for turisterne.

- Det synes jeg er uretfærdigt. Det burde være omvendt, hvis du spørger mig.

Prisstigningerne har dog ingen indflydelse på fremtidige ture til øen.

- Vi ville stadig komme, hvis det var blevet endnu dyrere.

Flemming Haahr

Flemming Haahr.png
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Flemming Haahr er selvstændig og bor i Nordby på Fanø, men arbejder i Esbjerg. Han tager altså jævnligt turen mellem den lille ø og havnebyen i horisonten.

Han er ikke tilfreds med prisstigningerne.

- Jeg tror alle har en forståelse for, at priserne de skal stige. Det gør de jo også alle andre steder. Men de her stigninger er for meget, siger han.

Han peger på, at han mangler en forklaring fra Molslinjen på hvad prisstigningerne skyldes.

- De siger det er benzin og strøm, men jeg mangler en ordentlig forklaring, og jeg vil gerne se et regnestykke, der kan forsvare det her, siger han.

Fredag talte TV SYD med Jesper Maack, der er kommunikationschef ved Molslinjen.

- Forklaringen er, at vi er ramt af voldsomt stigende priser på strøm. Samtidig oplever vi stigende priser på diesel til de to andre færger. Vi har en aftale med Fanø Kommune om, at billetpriserne kan stige ved ekstraordinære omkostninger, og det sker så nu, sagde han.

Carl Christiansen

Carl Christiansen.png
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Carl Christiansen er pensionist og bor i Nordby. Han byggede et sommerhus på øen i 1968 og flyttede fast til Fanø, da han blev pensionist. Det er ikke ofte, at Carl Christiansen tager færgen. Mest når han skal til tandlægen i Esbjerg eller lignende.

- Det må være en udgift så stor, som jeg ved ikke hvad for pendlerne.

Han fortæller også, at han kan være nervøs for, hvad det kan komme til at betyde for fremtidige øboere.

- Jeg har spekuleret på, om det kunne komme til at betyde, at færre ville bosætte sig på Fanø. For når man pludselig skal til at betale meget mere end man i forvejen gør, så er der måske nogen, der siger, "Nej. Vi finder et andet sted at bosætte os."

De nye priser er indtil videre gældende til marts måned næste år. Molslinjen har dog ændret retning, så der nu vil komme kvartalvise eller halvårlige tilpasninger, hvor det før var en årlig tilpasning.

- Fanø Kommune og Fanølinjen er blevet enige om at regulere priserne oftere i håb om, at priserne på grøn energi snart normaliseres og dermed kan føre til prisfald for Fanølinjens kunder, sagde Jesper Maack til TV SYD fredag.