Gratis færger: Fanø væbner sig til ny turistinvasion

Med 500.000 kr. til særlig bus for turister, pjecer og mobile toiletter håber politiker på den populære ø, at sidste års kaos ikke gentager sig.

En sommerbus skal transportere turister over til Fanø - via færgen - så de ikke hver især tager bilen med over fra Esbjerg.

En turistmedarbejder uddeler ved færgelejet pjecer, der fortæller, hvordan man (ikke) opfører sig på øen. Blandt andet for at skåne den unikke natur.

Mobile toiletter bliver lejet og skal hjælpe tisse m.m.-trængende turister. 

Hegn, skilte cykelstativer, midlertidige P-pladser. Udgift: 500.000 kr. 

Fannikerne er vant til lange bilkøer, men sidste sommer var der ekstremt lange bilkøer. (Foto: Finn Grahndin)
Fannikerne er vant til lange bilkøer, men sidste sommer var der ekstremt lange bilkøer. (Foto: Finn Grahndin)

Ragnarok

Alt sammen skal det afhjælpe de problemer, der opstod sidste år i højsæsonen. For her væltede det ind med turister, fordi de kunne rejse over med færgen - først gratis for gående og cyklister. Siden billigere med bil. 

- Det var ragnarok, siger formand for Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget, Christian Lorenzen, Det konservative Folkeparti.

Bilkøerne var så lange, at fannikere end ikke kunne komme ind i den hurtigbane, som øboere er berettiget til at bruge. Hvis de kunne, risikerede de onde blikke eller en fuck-finger af de ventende turister, der holdt i bilkøen, der kunne strække sig langt langt ud af færgeområdet. 

quote

På Fanø i højsæsonen kan man ikke pakke flere mennesker ind.

Christian Lorenzen, formand for ENT-udvalget, Det konservative Folkeparti

Turister måtte sidste sommer ofte gå forgæves efter et besøg på en af restauranterne på Fanø. Der var booket ud. Her er vi på Café Rudbeck's. (Foto: Finn Grahndin)
Turister måtte sidste sommer ofte gå forgæves efter et besøg på en af restauranterne på Fanø. Der var booket ud. Her er vi på Café Rudbeck's. (Foto: Finn Grahndin)

Beklager - alt besat

Turisterne, der selvfølgelig gerne ville spise lidt god mad på øen, måtte afvises. Restauranterne, der ofte er booket i højsæsonen, blev yderligere udfordret af corona-restriktionerne. 

Så han både glæder sig og er bekymret, når han hører, at regeringen er i gang med forhandlinger med andre partier om at gentage sidste sommers Gratis Færge-ordning. Der er tilsyneladende sat 205 mio. kr. af til formålet, der skal sparke nyt liv i øernes - og turistfagets - økonomi. 

- På Fanø i højsæsonen kan man ikke pakke flere mennesker ind, siger Christian Lorenzen.

Formand for Nordby Handelsstandsforening, Tilde Rudbeck, ønsker en Gratis Færgeordning - som ikke ligger i højsæsonen. (Foto: Finn Grahndin)
Formand for Nordby Handelsstandsforening, Tilde Rudbeck, ønsker en Gratis Færgeordning - som ikke ligger i højsæsonen. (Foto: Finn Grahndin)
Foto: Ole Møller TV SYD

Udenfor højsæsonen, tak 

Han ser meget gerne, at øboerne får medindflydelse på, hvordan den økonomiske støtteordning skal bruges. I det mindste vil han hellere have en hjælpepakke udenfor sæsonen, hvor der igen er plads til mange turister på Fanø. 

Det bakkes op af formanden for Nordby Handelsstandsforening, Tilde Rudbeck. 

- Sidste år var en invasion af turister i højsæsonen. Det skal nok gå i år, men vi vil hellere have en Gratis Færge-ordning på et andet tidspunkt end netop i højsæsonen i juli, siger hun. 

Fanø satte efter sidste år sommer en undersøgelse i gang med svar fra både borgere, butiksejere og sommerhusejere. Især forholdene ved færgelejet blev kritiseret. Nu er Fanø Kommune og rederiet Molslinjen gået i gang med at forbedre dette.  

Undersøgelse på Fanø viser ønsker om en række forbedringer

  • Forhold ved færgen på Fanøsiden 71%
  • Pop-up restauranter/spisesteder 50%
  • Bedre information til turisterne om benyttelse af naturen 45%
  • Flere parkeringspladser 45%
  • Flere toiletfaciliteter 41%
  • Bedre information til turisterne om området 30%
  • Flere afgange med busser 24%
  • Afmærkede områder til cykelparkering 22%


I alt deltog 939 i undersøgelsen. Den anviste procentsats viser, hvor mange der ønsker de konkrete forbedringer. Undersøgelsen er foretaget efter sommeren 2020 blandt Fanøs beboere, sommerhusejere og erhvervsdrivende.