Her vil bygherre opføre hotel på Fanø - men vil øboerne overhovedet have flere turister?

Investorer er klar til at bygge hotel i sommerhusområde. Det vil give 170.000 flere overnatninger på Fanø og dermed tæt på en million i alt om året. Ikke noget problem, siger viceborgmester og erhvervsmand.

Søren Mouritsens udsigt fra bænken højt oppe på hans sommerhusgrund er "et bølgende landskab af klitter og fritidshuse", som han siger det.

Nu frygter han, at hans øjne snart kommer til at støde på et 12,5 meter højt byggeri med en massiv mur. Hvis det besluttes at opføre et hotel i Rindby. Et sommerhusområde lidt sydvest for Nordby på Fanø.

quote

Hotelgæster bruger langt flere penge lokalt end for eksempel en gæst, der bor i et sommerhus

Jørgen Seyfarth, medejer Nordby Wool Days, Fanø

- Jeg synes ikke, at Fanø egner sig til så højt et byggeri, når man ellers ser sig rundt herovre. Det er alt for voldsomt, siger sommerhusejeren fra Esbjerg.

Stor miljøbelastning

Heller ikke Danmarks Naturfredningsforenings lokale repræsentant på Fanø, Britt Schack Hansen, synes om udsigten til et hotel i Rindby.

- Vi har i forvejen 800.000 overnatninger med turister på Fanø. Hvis planerne om et hotel bliver til noget, får vi yderligere 170.000 overnatninger om året. Det betyder en alt for stor belastning på Fanøs unikke miljø og især for dette lille fredelige sommerhusområde, siger hun.

Visualisering af hotellet på Fanø med en højde på 12,5 meter og tre etager.
Visualisering af hotellet på Fanø med en højde på 12,5 meter og tre etager.

Ønske kan opfyldes

Planerne om et hotel har sat gang i en hed debat på Fanø. 

Tilhængerne peger på, at flere turister vil gavne det lokale erhvervsliv. Modstandere mener, at Fanø har nået sin grænse for turister, og at hotellet ikke passer ind i øens natur.

- Jeg ser gerne, at der kommer et regulært "gammeldaws" hotel. Det vil betyde, at vi kan opfylde vores ønsker om helårsturisme, fordi et hotel i langt højere grad vil tiltrække gæster hele året rundt og ikke kun i sommersæsonen, siger viceborgmester Erik Nørreby, Venstre.

Millioner til erhvervslivet

Jørgen Seyfarth har netop færdiggjort et læserbrev til Fanøposten for at give sin mening til kende FOR et hotel i Rindby.

- Jeg synes, det er interessant, at hotellet kan betyde et tocifret, ja måske et trecifret millionbeløb til erhvervslivet på Fanø. Hotelgæster bruger langt flere penge lokalt end for eksempel en gæst, der bor i et sommerhus, siger medejeren af Nordby Wool Days (tidligere Fanø Strikkefestival).

ENT-udvalget - Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget - har sendt hotelplanerne ud til høring, så borgerne kan fortælle, hvad de mener om ideen.

Ikke byggeri i beton, tak

Formanden for udvalget, Lasse Harder Schousboe fra Enhedslisten, ønsker ikke at udtale sig om sagen til TV Syd, da den nu er sendt i høring, men har til JydskeVestkysten udtalt et ønske om, at hotellet skal være mere "grønt" og "bæredygtigt".

Fakta om hotelplanerne

  • Hotellet vil i givet fald blive opført på det område, der i dag bl.a. består af butik, værtshus, galleri, supermarked og campingplads.
  • Det skal bygges i tre etager med restaurant, udendørs- og indendørs spaområde, wellness-afdeling, konference-lokaler og butikker.
  • Det får 250 værelser og 40-50 hytter med en samlet kapacitet på 770 sengepladser og 170.000 overnatninger.
  • Det vurderes, at hotellet og de øvrige faciliteter kan skabe en omsætning på 150-200 mio. kr. om året og 80-100 arbejdspladser.
  • Hotelhytterne skal placeres på det område, hvor der i dag ligger en campingplads. 

- Vi vil ikke have et byggeri i beton, det ser grimt ud. Lad os nu diskutere, hvordan et hotel kan se ud, så det passer ind på Fanø, for vi kan da godt være bekymrede for så stort et projekt. Måske kan det gøres mindre. Men lad os være åbne og seriøse i stedet for lukkede og tilknappede overfor folk, der kommer med nye tanker.

Efter høringsfasen på otte uger til den 1. september kan investorerne udfærdige en konkret plan, som byrådet kan tage stilling til.