Kilometerlange tæpper af fedtet søsalat hærger ø

Grønalgerne ligger som fedtede ildelugtende bræmmer langs strande på Fanø.
Udgivet

Manden bag Ren Strand Fanø, Kim Fischer, frygter, at forureningen betyder, at Fanø får et dårligt ry og skræmmer turister væk

Turisterne på Fanøs strande må gennem bræmmer af søsalat for at komme ned til vandet. Kim Fischer, der står bag Ren Strand Fanø, siger:

- Når det lige kommer ind på stranden, ser det vældigt frisk-grønt ud og man kan faktisk spise tangen efter at have koge det i ét minut. Men så begynder det at rådne og bliver til en ulækker klistret stads.

Fanø Kommunes naturvejleder Marco Brodde har også observeret den megen søsalat.

- Det ser flot ud. Sådan gul-grønne tæpper, men det er desværre et megen skidt tegn på, at vandkvaliteten er dårlig, siger han.

Kim Fischer er næsten dagligt på strandene på Fanø for at samle affald ind. Han står for foreningen Ren Strand Fanø. Foto: Finn Grahndin/TVSYD

Mere end nogensinde

Kim Fischer bor i Sønderho på Fanø. Han har fulgt naturens gang på vadehavsøen i mange år og er næsten dagligt på stranden for at samle affald op. Han siger:

- Jeg har aldrig set så meget søsalat. Det kommer hvert år, men ikke i de mængder, som vi ser i år.

Naturvejleder Marco Brodde peger på, at søsalat er en naturlig forekomst.

- Men med de mængder af næringsstoffer, der blandt andet kommer fra landbruget, booster vi algerne helt vildt og så ser vi det, vi oplever på Fanø for tiden.

Hvad er søsalat?

Søsalat er den populære betegnelse for den "suppe" af ét-årige makroalger - som grønalger - kan forårsage.

Tang af grønalgegruppen vokser nærmest vandoverfladen og sætter sig på sten eller skyller op på ksyten og danner en fedtet overfalde.

Skræmmer turister væk

Kim Fischer frygter, at de ramte strandområder skræmmer turisterne væk og giver Fanø et dårligt ry.

- Det stinker og er ulækkert, og i de mængder påvirker det turisternes oplevelse af at være på stranden, siger han.

Men overrasket over algeforekomsten på Fanø i år er han slet ikke.

- Som jeg forudsagde allerede i marts, ville vi få de største mængder søsalat på Fanø i år nogensinde, da mængden har en klar sammenhæng med mængden af regn, som jo satte rekord.

Kritik af landbruget

Kim Fischer har skrevet til bloggen Gylle.dk, som journalist og forfatter Kjeld Hansen står for. Han er kendt kritiker af landbruget. Han har blandt andet skrevet bøgerne 'Der er et yndigt land', 'Det tabte land' og 'Farvel til dansk landbrug'.

I sin blog skriver han om forureningen af Fanøs strande med søsalat og peger på landbruget som kilde til forureningen.

- Overalt har det stadig mere intensive landbrug fået lov til at udfolde sig. Prisen har været en stærkt forarmet natur, stigende forurening af vandmiljøet og voksende problemer med fedtemøg og søsalat ude i Vadehavet.

Grønalger er et naturligt fænomen, men aldrig har der været så meget "søsalat" på Fanø, rapporterer kendt fannik. Foto: Torben Hestehave

Vadehavet ude af debatten

I bloggen Gylle.dk citerer han Søren Vinding, Nordby, tidligere formand for Danmarks Naturfredningsforening på Fanø:

- Den økologiske vandkvalitet i Vadehavet er lige så dårlig som alle mulige andre steder, men den holdes ligesom ude af debatten. Af en eller anden grund handler den grønne trepart kun om vandet i fjorde og bælter andre steder – herovre gør man ikke noget, selvom Vadehavet er verdensarvslokalitet – de protesterer mod kæmpemøller, men ellers sker der ikke noget.

Søren Vinding fortæller ifølge bloggen, at rådden søsalat også præger den tolv kilometer lange dæmning til Rømø og de fleste lavvandede kyster længere sydpå i marsken. Også Søren Vinding peger på udledningen af næringsstoffer fra landbruget som den væsentligste årsag.

Fanø Kommunes naturvejleder Marco Brodde: - Der er kun en løsning. At reducere mængden af næringsstoffer, der tilføres naturen. Foto: Finn Grahndin

Den grønne trepart

Der er 109 vandområder i Danmark. I dag er 5 af dem i god økologisk tilstand, som betyder, at livet trives under havoverfladen. For at opnå god økologisk tilstand i alle danske vandområder er parterne blevet enige om en ambitiøs kvælstofindsats, som sikrer de nødvendige forudsætninger for, at livet kan vende tilbage i de danske fjorde. (Fremhævningen af tekstdelen er foretaget af redaktionen, TV Syd).

Med kvælstofindsatsen forventes det, at mindst 2/3 af vandoplandene vil være i mål med de nødvendige indsatser senest i 2027. Det sker ved at skrue op for reguleringen for de markarealer, der ikke allerede er taget ud af drift og ved at øge spildevandsrensningen.

Kilde: Miljø- og ligestillingsministeriet

Løsning

Søsalaten forurener strandene, der på den her måde kommer til at fremstå ulækre, der hvor algerne lægger sig i bræmmer. Der er ikke meget, kommunen eller andre kan gøre ved det.

- Det man kan gøre er, at tage fat om nældens rod og få reduceret mængden af næringsstoffer, der skylles ud i havet eller falder ned med regnen over vores næringsfattige naturtyper og blandt andet er med at sætte gang i naturens algeproduktion, siger Marco Brodde.

Tangen er ikke farlig, men kan komme til at se plastikagtigt gennemsigtige ud.

- Det fik en tysk turist til at indsamle svimlende 250 kilo tang ind i vores affaldsposer, netop fordi hun troede, det var plastik, som hun forklarede Kim Fischer.

Breaking

Skoleleder frygter, at elever bliver ladt i stikken med nyt uddannelsesudspil

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Udgivet

Opdateres...

Regeringen præsenterer sit nye uddannelsesudspil, som skal få de unges øjne op for andet end de gymnasiale uddannelser.

Kort sagt indebærer det:

  • Den almindelige 10. klasse afskaffes, men skal indgå i en ny ungdomsuddannelse. Det vil dog stadig være muligt at tage 10. klasse på efterskole.

  • HF-uddannelsen afskaffes.

  • Der skal oprettes en ny "EPX"-uddannelse - et erhvervs- og professionsrettet gymnasium til de unge, der på et tidspunkt vil tage en faglært uddannelse. EPX vil have et lavere adgangskrav end det almene STX-gymnasium

  • EPX-uddannelserne placeres i 87 danske byer.

  • Adgangsgivende karaktergennemsnit til STX og HHX hæves fra fem til seks.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com