Massevis af døde havfugle skyller op på stranden på Fanø

Et muligt udbrud af fugleinfluenza har ramt flere af de havfugle, der holder til i Nordsøen. Derfor skyller der i øjeblikket mange suler op på de danske strande.

Hvis du har været forbi en af de mange strande på vestkysten, har du måske set det.

Døde fugle i strandkanten.

I øjeblikket skyller døde havfugle nemlig op i massevis på den danske vestkyst. Det drejer sig blandt andet om splitterner, skarver og suler.

Det er i høj grad sidstnævnte, der bliver fundet døde på stranden, og på Fanø har man inden for den seneste tid fundet 56 døde suler.

Kim Fischer begraver de døde suler for at undgå yderligere smitte.
Kim Fischer begraver de døde suler for at undgå yderligere smitte.
Foto: Kim Fischer

- Det er 14 dage siden, der begyndte at komme nogle få ind. Efterhånden er der kommet flere og flere, fortæller Kim Fischer, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening Sydvestjylland og bosat på Fanø.

Det er ham, der fjerner de døde fugle.

Primært ynglefugle

Men hvorfor skyller der så mange døde fugle op på den danske kyst?

For at få svaret på dét, vender vi blikket mod den skotske østkyst.

Der er nemlig udbrudt fugleinfluenza i en enorm sulekoloni på den 107 meter høje vulkanske klippeø Bass Rock. Det har de britiske myndigheder bekræftet efter undersøgelser af døde fugle. 

Bass Rock ligger knap 700 kilometer i fugleflugt fra Fanøs strande. 

- Det er de fuglearter, der yngler tættest sammen, der bliver ramt. Sulerne finder føde væk fra deres kolonier, så det er derfor, det spreder sig, siger Kim Fischer.

Sulen

Han kører ofte på stranden på Fanø i forbindelse med projektet Ren Strand Fanø, hvor han samler affald op. 

De seneste uger har det dog ikke kun været affald, der har været hans fokus på stranden.

Blandt de 56 suler, som Kim Fischer har fundet, er 48 af dem ældre fugle på omkring fem år og derover. Og det er noget skidt.

- Det er jo gamle fugle på over fem år, som skal yngle, så det er rigtig skidt. Der findes kun få kolonier, og de er presset i forvejen, så det er rigtig skidt, at de dør, siger han.

Myndighederne i Storbritannien har bekræftet, at der er tale om fugleinfluenza hos de suler, som altså også skyller op på den danske kyst.
Myndighederne i Storbritannien har bekræftet, at der er tale om fugleinfluenza hos de suler, som altså også skyller op på den danske kyst.
Foto: Kim Fischer

Ikke første gang

Det er dog ikke første gang, at Kim Fischer er ude for at samle døde fugle op på stranden på Fanø. 

Så sent som i februar skyllede der også fugle op på vestkysten. Dengang samlede Kim Fischer omkring 200 døde havfugle op på en 17 kilometer lang strækning på Fanø. 

Årsagen dengang var dog ikke fugleinfluenza, men at fuglene var døde af sult - formentlig på grund af, at havets økosystem har ændret sig på grund af stigende havtemperaturer.

- Jeg er ved at være træt af at samle døde fugle op. Dengang var det blandt andet alkefugle, der døde af mangel på føde, så det var en helt anden situation, fortæller han.

Opfordring til strandgæster

Ifølge Kim Fischer er der ikke meget, vi mennesker kan gøre for at undgå, at endnu flere af fuglene dør.

- Jeg kan ikke se, at man kan gøre noget. Vi må lade det rase igennem og krydse fingre for, at det ikke går alt for meget ud over bestandene, lyder det fra Kim Fischer, der også har en klar opfordring til strandgæster, der støder på en død fugl:

- Man skal jo ikke røre ved de fugle. Grunden, til at jeg fjerner dem og graver dem ned, er, at vi ikke ved, hvor meget det smitter.