Ny placering i kikkerten: Omdiskuteret trold skal flyttes

Et enigt Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalg på Fanø har besluttet, at trolden af genbrugstræ skal pilles ned og flyttes - igen.

Trolden Anker Drømmefanger sidder på græsset på den gamle losseplads på Fanø – men det får snart en ende.

Ifølge JydskeVestkysten har et enigt ENT-udvalg mandag besluttet, at kunstværket skal flyttes, og årsagen skyldes en risiko for en millionregning til de skattepligtige øboere.

Troldens nuværende placering skulle nemlig lovliggøres i en ny lokalplan, og det er den, som kan udløse millionudgifter til undersøgelse, oprensning og afdækning af giftigt havneslam og andet affald.

- Vi ville ikke risikere at bruge et ukendt stort beløb på miljøgodkendelse og oprensning af den gamle losseplads. Oprensning af eventpladsen ved havnen skulle koste 650.000, men løb op i to millioner kroner. Belært af disse erfaringer stillede vi et ændringsforslag, som blev enstemmigt vedtaget, siger Erik Nørreby, viceborgmester, Venstre, til avisen.

Flyttet før

Det er ikke første gang, at trolden, som kunstneren Thomas Dambo står bag, skal have en ny placering.

Fra begyndelsen var trolden Anker tiltænkt en plads i Plantagen på øen, og trolden var også så småt under opførelse, da den lokale del af Danmarks Naturforening truede med at nedlægge protest mod netop placeringen.

Borgmesteren og repræsentanter fra forvaltningen fandt efterfølgende den nuværende placering, som sidenhen også er kommet i modvind. Blandt andet fra kunstværkets nabo Jens Madsen, hvis marker grænser op til stien hen til trolden.

Politisk har trolden også været omdiskuteret. I december sidste år besluttede ENT-udvalget at fjerne kunstværket i marts måned, men venstre-medlemmer begærede sagen i byrådet, hvor et snævert flertal altså lod trolden sidde – indtil nu.

Nye placeringer i kikkerten

Efter mandagens beslutning skal forvaltningen i kommunen nu ifølge JydskeVestkysten udpege tre-fem nye placeringer til kunstværket.

De skal efterfølgende i offentlig høring.

Formanden for ENT-udvalget, Christian Lorenzen, Konservative, glæder sig over beslutningen.

- Man kan vel sige, at retten nu endelig sker fyldest, siger han til avisen.

Trolden Anker er en blandt 70 af Thomas Dambos trolde, der står placeret i både ind- og udland.