Populær strikkefestival på ø genopstår

Tidligere på året proklamerede arrangørerne af Fanø Strikkefestival, Christel og Jørgen Seyfarth, at det efter 15 år var slut med strikkefestival på Fanø. Men helt forbi er det alligevel ikke. Nordby Handelsstandsforening overtager nu festivalen med ægteparret Seyfarth på sidelinjen.

- Det er en gigantisk gave, vi får. Christel og Jørgens (Seyfarth red.) arbejde fortjener at blive hyldet, så vi har sagt ja tak til at overtage strikkefestivalen, siger Tilde Rudbeck, der er formand for Nordby Handelsstandsforening.

Den 15. Fanø Strikkefestival er netop afviklet. I år kom der 13.000 besøgende til øen og fyldte et 3.500 m2 stort festivaltelt med stadeholdere fra ind- og udland og foredrag, modeopvisninger og strik og garn i mængder. Lige inden havde idefolkene og arrangørerne gennem 15 år, Christel og Jørgen Seyfarth, meddelt, at det var sidste gang, der ville være Fanø Strikkefestival.

Men sådan bliver det alligevel ikke. Der kommer også en strikkefestival i 2022 og i årene frem, men det bliver i helt nye klæder. De mangeårige arrangører af Fanø Strikkefestival har tilbudt Nordby Handelsstandsforening at overtage og drive festivalen i fremtiden.

Tilde Rudbeck er formand for Nordby Handelsstandsforening og ser frem til at kunne fortsætte Fanø Strikkefestival i en ny form.
Tilde Rudbeck er formand for Nordby Handelsstandsforening og ser frem til at kunne fortsætte Fanø Strikkefestival i en ny form.
Foto: Ole Møller TV SYD

En festival der ikke vil dø

- Festivalen vil bare ikke dø. Vi har oplevet, at der er et stort pres på for, at den skal fortsætte. Der er sågar en del af vores trofaste festivalgæster, der allerede har booket overnatning til næste år i håbet om, at et eller andet ville ske. Det har vi bare ikke kunnet sidde overhørig, fortæller Christel Seyfarth.

Det bliver dog ikke en strikkefestival, som trofaste festivalgæster kender den, og den bliver heller ikke så stor. 

- Det er kun Christel og Jørgen, der kan lave festivalen i så stor skala. Men nu skal vi til at udvikle på, hvordan vi kan lave den. Og så er det meningen, at Jørgen og Christel skal være på sidelinjen og hjælpe os med at få de helt rigtige undervisere og foredragsholdere til øen, så vi fastholder den her særlige DNA, de har brugt mange år på at udvikle, siger Tilde Rudbeck, der er indehaver af restauranten Rudbeck på hovedgaden i Nordby, og som i alle årene har oplevet festivalen som restauratør.

- Strikkere er bare et fantastisk folkefærd. De kommer med deres strikketøj, sætter sig og strikker løs - også hvis der er travlt i restauranten - så stemningen er for det meste virkelig god. Desuden er det ikke en hemmelighed, at det er en målgruppe, der lægger mange penge hos de erhvervsdrivende på øen, så vi ser selvfølgelig gerne også af den grund, at de fortsætter med at komme til Fanø i september.

Christel Seyfarth ser frem til et kommende samarbejde med Nordby Handelsstandsforening, som har 75 medlemmer.

- Vi har en bestyrelse i handelsstandsforeningen, som er superprofessionelle, og som vi tror på kan løfte opgaven, så vi kan fortsætte de her strikketraditioner på Fanø.

Festival allerede til næste år

Både Tilde Rudbeck og Christel Seyfarth fortæller, at arbejdet med at udvikle den kommende festival endnu ikke er gået i gang, men at de begge regner med, at de ved mere om, hvordan samarbejdet skal foregå efter et møde den 19. oktober. Dog vil de godt løfte lidt af sløret for rammerne for en kommende festival.

- Vi forestiller os, at det er mindre, eksklusive events i de forskellige forretninger, som de forretningsdrivende kan løfte på hver deres måde. F.eks. har vi plads til 30-40 mennesker i vores restaurant, så det vil typisk være det antal mennesker, vi vil kunne lave noget for, siger Tilde Rudbeck.

Festivalen kommer til at ligge i uge 37 til næste år. Desuden skifter den også navn.

- Det ligger ikke fast, hvad vi skal kalde festivalen. Men navnet ændrer sig helt sikkert, siger Tilde Rudbeck.