Peter samler tusindvis af balloner op på Fanøs strande – politikere forbyder dem ikke

På Fanø kæmper Peter Brinch Michélsen mod ballonrester i havet, der kvæler fugle og fisk, og skyller op på stranden, men der er ikke noget forbud mod flyvende balloner på vej fra politikerne.

Til barnedåb, bryllup og begravelse bliver balloner sendt i vejret med lykønskninger og tak for alt. Men festlighederne er falmet, når ballonerne igen skyller op på stranden på Fanø hos Peter Brinch Michélsen. Tit er de ledsaget af døde dyr, der er blevet kvalt af de elastiske ballonrester.

quote

Så længe ballonerne kan flyve, så vil de slippe fra folk og ende i naturen, og det er fuldstændig som at smide affald i naturen. Det flyver bare lige op, før det lander.

Peter Brinch Michélsen, initiativtager til Ren Strand Fanø

- Vi havde en kummefryser, hvor vi samlede de fugle og fisk, der havde slugt en ballon og var døde, så vi kunne vise, hvad ballonerne betyder for dyrelivet, men det har vi opgivet nu. Der er simpelthen for mange, siger Peter Brinch Michélsen, der er initiativtageren til den frivillige organisation, Ren Strand Fanø, som hver dag samler affald ind på Fanøs strande.

Meget af det affald er balloner. Når de er fyldt med helium, stiger de nemt til vejrs, og lander de i havet, kan de være til stor skade for havfugle og fisk. Også mennesker kommer potentielt i fare, når ballonerne langsomt bliver nedbrudt til mikroplast.

Bløde plastikrester er den hyppigste havfugledræber

  • Et studie fra University of Tasmania i Australien viste i 2019, at balloner i havmiljøet står for 42 procent af dødsfaldene blandt havfugle.
  • Forskerne undersøgte dødsårsagerne for 1733 havfugle og fandt frem til, at bløde plastiskrester fra blandt andet balloner, som fuglene havde slugt, var den hyppigste kendte dødsårsag.

Kilde: A quantitative analysis linking seabird mortality and marine debris ingestion, IMAS og CSIRO, University of Tasmania

Stod det til Peter Brinch Michélsen, blev de flyvende balloner forbudt.

- Så længe ballonerne kan flyve, så vil de slippe fra folk og ende i naturen, og det er fuldstændig som at smide affald i naturen. Det flyver bare lige op, før det lander, siger han.

Ballonuddeling er stoppet i Sverige

Mange af de balloner, Peter Brinch Michélsen finder på stranden, bærer det karakteristiske gule M fra fastfoodkæden McDonald’s. Han peger på, at færre balloner ville ende i havet, hvis virksomheder stoppede med at uddele dem i første omgang.

Det har McDonald’s i Sverige allerede gjort. I sidste uge stoppede alle de 200 svenske fastfoodrestauranter med at uddele ballonerne, der har kendetegnet kæden i Sverige siden 1973. Bare plasticpindene, der holder ballonerne, kommer til at spare svenske McDonald’s for 9 tons plastic om året.

I Danmark bliver ballonerne med McDonald’s logo stadig delt ud, til trods for at Peter Brinch Michelsen har kontaktet McDonald’s flere gange.

- På den ene side har vi erfaring med, at ballonerne vækker begejstring hos de små. På den anden side har vi et ambitiøst mål om at mindske forbruget af engangsplast, herunder i emballage og andre materialer målrettet vores gæster, siger Pia Tobberup, der er kommunikationschef for McDonald’s i Danmark.

Hun fortæller, at McDonald’s Danmark er opmærksomme på problemet med affald, der bliver smidt i naturen, men at de stadig er ved at afgøre, om balloner forsat skal være en del af oplevelsen på restauranten.

- Lige nu er vi i gang med at definere, hvad den bedste løsning mellem de to hensyn er i Danmark, og vi har endnu ikke besluttet, om ballonerne skal udfases og evt. erstattes med noget andet sjovt for børnene, siger hun.

Der skyller utalige McDonald's balloner op på strandene på Fanø.
Der skyller utalige McDonald's balloner op på strandene på Fanø.
Foto: Ren Strand Fanø

Politikere vil ikke fjerne ballonerne i Tivoli

Hos SF er man enig med Peter Brinch Michélsen i, at det er et problem, når balloner ender i havet. Derfor vil miljøordfører for SF, Carl Valentin, også have sat en stopper for store opsendelser af balloner, men han ser ikke et problem i flyvende balloner generelt.

- Det er ikke et problem, at man går med en heliumballon gennem Tivoli, og det har vi i SF heller ikke på tapetet at forbyde, siger han.

Nogle kommuner har forbudt opsendelse af balloner

KIMO er kommunernes internationale miljøorganisation, og de mener, at ballonopsendelser bør forbydes, da de mange balloner skader havmiljøet.

Indtil videre har 7 af deres 17 medlemmer forbudt masseopsendelse af balloner for kommunale institutioner. Det gælder følgende kommuner:

  • Esbjerg Kommune​​​​​​
  • Varde Kommune 
  • Fanø Kommune 
  • Vordingborg Kommune 
  • Hjørring Kommune 
  • Frederikshavn Kommune 
  • Lemvig Kommune

​​Kilde: KIMO Danmark

Det er en holdning, han deler med René Christensen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti. René Christensen mener dog ikke, at et decideret forbud mod masseopsendelser er nødvendigt, men at miljøministeren burde opfordre kommunerne til gå forrest og stoppe med at sende store mængder balloner ud ved fejringer.

- Det er et godt sted at starte, hvis myndighederne stopper med ballonopsendelser. Så kan de private godt se, at det er en dårlig idé at gøre, og de vil så følge efter, siger han.

For at frigive mere end 50 balloner, skal man søge tilladelse hos Trafik-, Bygge- og Boligministeriet. Selvom flere danske kommuner har forbudt opsendelser af balloner for kommunale institutioner, blev der sidste år givet tilladelse til at frigive i alt 16.250 balloner.

Flere af ballonerne har engelske påskrifter og har taget en længere rejse.
Flere af ballonerne har engelske påskrifter og har taget en længere rejse.
Foto: Ren Strand Fanø

Masseopsendelser kan blive forbudt omkring Østersøen

Flyvende balloner kan bevæge sig meget langt gennem luften, inden de springer. Hvis de lander i havet, kan de komme endnu længere med havstrømmen. Altså er det ikke kun dansk affald, der ender på de danske strande.

- Vi er i Danmark afhængige af, hvad man gør i andre lande, siger Miljøminister Lea Wermelin (S).

Derfor har Miljø- og Fødevareministeriet indsendt et forslag om at forbyde masseopsendelser af balloner til Helcom, der er en sammenslutning af lande omkring Østersøen. Forslaget vil dog først komme i endelig behandling i 2021.

Den østersøiske sammenslutning Helcom

Helcom er en sammenslutning af landene ved Østersøen og består af Danmark, Tyskland, Polen, Estland, Letland, Litauen, Rusland, Finland, Sverige og EU.

Formålet med sammenslutningen er at udvikle fælles miljømæssige retningslinjer for Østersøen og holde øje med, at landene overholder retningslinjerne.

Kilde: helcom.fi

Kommer forslaget, igennem kan det betyde, at landene omkring Østersøen forbyder masseopsendelser af balloner. Men et decideret forbud mod flyvende balloner i Danmark er ikke på vej ifølge miljøminister, Lea Wermelin (S).

- Det er nok ikke nødvendigvis vejen frem i forhold til ballonerne, men vi er enige om, at vi ikke skal finde plastik og affald i vores natur - hverken på strandene eller i havmiljøet, siger hun.

Bliver ved, så længe ballonerne skyller op

På stranden på Fanø vækker politikernes fokus på de store masseopsendelser af balloner ikke begejstring hos Peter Brinch Michélsen. 

- Det er at tage et halvt skridt, for hvornår er noget en masseopsendelse? Hvis der stadig bliver udleveret heliumballoner, kan de stadig flyve væk og vil stadig ende i naturen, siger han. 

Tidligere på ugen fandt han nogle balloner fra en begravelse. Påskriften 'tak for alt' på et stykke affald på en strand virker for Peter Brinch Michélsen som en mærkelig måde at huske sine kære på.

Det er ikke usædvanligt for ham at finde balloner fra private arrangementer. Hver gang, han kan finde ud af, hvem der har sendt ballonerne op, kontakter han dem i håbet op, at de ikke vil gøre det igen. Det bliver han ved med, indtil han ikke finder flere balloner.

- Så længe jeg finder en McDonald’s ballon, så får de det af vide, siger han.