Folketingets åbning: Se hvad politikerne fra dit område vil ændre

Nogle lover bedre trafikale løsninger, andre mere fokus på børn og unge. TV SYD har spurgt folketingsmedlemmerne, der er valgt i Syd- og Sønderjylland om, hvad de vil arbejde for i det kommende folketingsår.

Opdateret: Artikel er opdateret med citater fra Hans Christian Schmidt (V) samt flere billeder fra Folketingets åbning i 2019.

Tirsdag blev et nyt folketingsår skudt i gang, da Folketinget åbnede. Det betyder, at de folkevalgte politikere fra TV SYDs område skal i arbejdstøjet for at leve op til det ansvar, som borgerne har givet dem ved det seneste valg.

TV SYD har talt med en række af politikerne fra vores landsdel for at få svar på, hvad der står øverst på deres dagsorden i det kommende folketingsår.

Eva Kjer Hansen, Kolding (Venstre)

Jeg vil gerne tage fat i, at vi skal have lavet en helhedsplan for udviklingen, ikke bare af Kolding, men også for centerbyerne. Hvor er det, at der skal være byggegrunde til huse? Hvor er det, der skal være erhvervsgrunde til arbejdspladser? Det er noget af det, som bliver efterlyst. Så en helhedsplan bliver noget af det første.

Så vil jeg gerne have kommunen bundet bedre sammen med cykelstier, altså der er nogle huller rundt omkring for eksempel mellem Lunderskov og Kolding og Kolding og Vamdrup, men også inde i midtbyen som vi skal have taget fat på.

Jeg synes, at vi kan gøre meget mere i forhold til at sikre nogle gode behandlingstilbud til de unge, som har det svært. Det bliver noget, som vi skal sætte ind overfor.

Eva Kjer Hansen (Venstre).
Eva Kjer Hansen (Venstre).
Foto: Nicolaj Sveiger, TV SYD

Niels Flemming Hansen, Vejle (Konservative)

Der er overordnet set to emner, som optager mig - arbejdsmarkedet og transportområdet. De ting, som jeg mener, der skal ændres på i Syd- og Sønderjylland, er på mange måder de samme som på landsplan.

Først og fremmest vil jeg kæmpe for at skabe mere arbejdskraft til virksomheder i det syd- og sønderjyske, og det er vi også allerede begyndt på. Derudover er flybranchen på Als og i Billund hårdt ramt, og her vil jeg gerne lægge nogle kræfter.

Omstillingen af den tunge transport, synes jeg, er væsentlig. Vi skal ikke kun satse på elbiler, men vi skal også satse på drivmidler til lastbiler. Det med at finde frem til fremtidens drivmiddel er noget, som ligger mit hjerte nært på transportområdet.

Niels Flemming Hansen (Konservative).
Niels Flemming Hansen (Konservative).
Foto: Nicolaj Sveiger, TV SYD

Hans Christian Schmidt, Vojens (Venstre)

Jeg vil have stor fokus på gennemførelsen af infrastrukturaftalen. Hærvejsmotorvejen, hovedvej 11, cykelstier osv. Vi skal se på luftfartsaftalen på den ene eller anden måde, da både lufthavnene og de mindre luftfartsselskaber er udfordrede. Derudover vil jeg nøje følge og søge indflydelse på de næste skridt i forbindelse med aftalen omkring landbruget, og jeg vil generelt have fokus på erhvervslivets rammevilkår, mangel på arbejdskraft og uddannelsespladser.

Hans Christian Schmidt (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Hans Christian Schmidt (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Hans Kristian Skibby, Tørring (Dansk Folkeparti)

Jeg vil kæmpe for at gøre transport- og erhvervsområdet bedre, for jeg ved, hvor meget det betyder i de enkelte kommuner. Jeg er erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti, så jeg ved godt, hvor meget mobilitet og struktur fylder både syd og nord for Vejle. 

Jeg har været med til at forhandle den nye infrastrukturaftale om E45, og jeg må bare sig, at der er en masse steder, som skal tilgodeses.

Hans Kristian Skibby (Dansk Folkeparti).
Hans Kristian Skibby (Dansk Folkeparti).
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Karina Lorentzen Dehnhardt, Kolding (Socialistisk Folkeparti)

Jeg vil kæmpe for, at man kan få lån i landdistrikterne, som vil gøre det lettere at købe et hus på landet. Det har været en mærkesag for mig i mange år, og det skal jeg nok sørge for kommer i hus, for det er noget, som for eksempel skaber utryghed i de små byer i Syd- og Sønderjylland.

Jeg tror også, at der stadig er noget at kæmpe for på uddannelsesområdet. Vi skal have noget uddannelse ud i landet. Vi skal have uddannelser til Tønder, et IT-universitet i Vejle og en klimauddannelse til Syd- og Sønderjylland. Det er vigtigt, at vores unge kan se nogle uddannelsesmuligheder i Syd- og Sønderjylland, for ellers flytter de og kommer ikke tilbage.

Karina Lorentzen Dehnhardt (Socialistisk Folkeparti).
Karina Lorentzen Dehnhardt (Socialistisk Folkeparti).
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Christian Rabjerg Madsen, Kolding (Socialdemokratiet)

Vi har massive problemer med kø i hele Trekantområdet, og derfor er det afgørende, at vi får gjort noget ved det. Derfor skal vi have implementeret den infrastruktur-aftale, som der er sat penge af til.

Den centraliseringsbølge, der har været de senere år, har sendt mange velfærdstilbud væk fra syd- og sønderjyderne, og derfor vil vi rykke dem tilbage. Vi skal have nærhospitaler og nærpolitistationer tættere på borgerne, så de mest grundlæggende velfærdstilbud kommer tættere på borgerne.

Christian Rabjerg Madsen (Socialdemokratiet).
Christian Rabjerg Madsen (Socialdemokratiet).
Foto: Nicolaj Sveiger, TV SYD

Lotte Rod, Aabenraa (Radikale Venstre)

Det vigtigste for mig er børn og skole. Vi skal have mere fleksibilitet i skolen, så skoledagen kan blive kortere. Jeg vil også sørge for, at der er gode SFO'er, fritidshjem og klubber, så alle børn i det syd- og sønderjyske ikke kun har en god skolegang, men også et sted at være efter skole sammen med deres venner i et stærkt fællesskab.

Derfor er vi også i gang med at forhandle nu, og vi håber på at blive færdig med den første del snart, og så er der finanslovsforhandlinger, hvor skole og fritid bliver det vigtigste for mig.

Lotte Rod (Radikale Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Lotte Rod (Radikale Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Henning Hyllested, Esbjerg (Enhedslisten)

Én af de helt store opgaver for mig bliver at sikre balancen mellem by og land. I første omgang handler det om at flytte uddannelser væk fra de store byer og ud i vores landsdel, at skabe anderledes uddannelser og lægge vægt på at styrke håndværksfagene. Det bliver en kæmpe opgave for vores landsdel.

Selvom jeg er fra Esbjerg, så har jeg altid haft Tønder som lidt af et hjertens barn. Det er en af de kommuner, der har lidt allerhårdest af den centralisering, vi har set de sidste 10-20 år. Jeg har prøvet at få blandt andet arbejdspladser til, men jeg er ikke i mål med den opgave endnu.

Henning Hyllested (Enhedslisten). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Henning Hyllested (Enhedslisten). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peer Elgaard, TV SYD

Anders Kronborg, Esbjerg (Socialdemokratiet)

Jeg vil holde et vågent øje med de aftaler, som vi har indgået, der blandt andet handler om flere statslige arbejdspladser til vores område og flere uddannelsesinstitutioner, herunder blandt andet juraen i Esbjerg. Jeg vil sørge for, at det kommer rigtig godt fra start.

Derudover er det meget vigtigt, at vi følger den første energi-ø i Nordsøen meget tæt. Da det kræver faglærte unge, skal vi virkelig skrue op for tiltagene i forhold til de erhvervsfaglige uddannelser, da det vil skabe vækst og beskæftigelse i vores område. På den måde får vores område også en stor konkurrenceevne.

Anders Kronborg (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Anders Kronborg (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Ulla Tørnes, Esbjerg (Venstre)

Det, som jeg vil forsætte med at kæmpe for, er attraktive uddannelsespladser i Syd- og Sønderjylland. Før sommerferien indgik vi en politisk aftale om udflytning og oprettelse af nye studiepladser.

Nu handler det om at få gennemført den aftale, sådan at vi også får flere attraktive studiepladser i Syd- og Sønderjylland. Det er blandt andet jura-uddannelsen i Esbjerg, forhåbentligt datamatiker-uddannelsen i Tønder, nye ingeniør-uddannelser i Sønderborg og ergoterapeut-uddannelsen i Haderslev.

Ulla Tørnes (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Ulla Tørnes (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Troels Ravn, Vejen (Socialdemokratiet)

I forhold til Mette Frederiksens åbningstale er der mange ting, som er vedkommende for vores landsdel. Det er jo klart, at Danmark skal være i balance. Det vil sige, at byer, landdistrikter, uddannelse, erhvervslivet, gode bosætningsmuligheder og vækst er afgørende for at nå balancen.

Nærpoliti, uddannelser og bæredygtige gymnasier er noget af det, som jeg fremover vil have meget fokus på. Det gælder om at binde Syd- og Sønderjylland sammen med Christiansborg, og jeg er vælgernes tillidsmand, og jeg mener, at det er den vigtigste dagsorden for vores område.

Troels Ravn (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Troels Ravn (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Benny Engelbrecht, Sønderborg (Socialdemokratiet)

Det er vigtigt, at vi får implementeret infrastrukturforliget. Det betyder, at der for Sønderjylland er konkrete planer om to omfartsveje i Tønder Kommune, et batteritog mellem Tønder og Esbjerg via Ribe og et dobbeltspor mellem Tinglev og Padborg.

Derudover er der planer om en tilrettelæggelse af en forundersøgelse af fast forbindelse mellem Als og Fyn, en udvidelse af vejene på Als, flere grænseoverskridende tog, timedrift til Sønderborg og en række cykelprojekter.

Benny Engelbrecht (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Benny Engelbrecht (Socialdemokratiet). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.

Karina Adsbøl, Kolding (Dansk Folkeparti)

Et er, at vi skal have flere fængselsbetjente til vores fængsler i det sydjyske område. Noget andet er, at handicapområdet og ældreområdet trænger til et kæmpe løft, og der vil jeg selvfølgelig arbejde for flere midler til områderne, da jeg er ældreordfører, handicapordfører og socialordfører. Jeg vil helt konkret sikre en startpakke til personer med ALS, så de får en hurtigere og fleksibel hjælp.

Jeg vil arbejde for, at de ældre i vores område kan få en julecheck, så de pensionister, som har mindst, kan få 2.000 kroner til et supplement til ældrechecken. Derudover kommer der fokus på barns-lov, som skal umyndiges, og der vil jeg have fokus på, at man skal øge netværkets-anbringelser, så man anbringer unge i netværket frem for at bortadoptere dem.

Karina Adsbøl (Dansk Folkeparti). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Karina Adsbøl (Dansk Folkeparti). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Anni Matthiesen, Grindsted (Venstre)

Noget af det, som jeg vil kæmpe for, især som formand for Folketingets erhvervsudvalg, er at få lavet nogle tiltag, så vi sikrer os mere arbejdskraft. Jeg oplever nemlig en mangel på arbejdskraft, når jeg kommer rundt i Syd- og Sønderjylland.

Jeg hører, at de forskellige virksomheder kunne ansætte 10-20 medarbejdere i morgen, hvis de havde dem. Jeg synes, at det er en bunden opgave, lige meget hvilket parti man sidder i på Christianborg, at man får sikret mere arbejdskraft.

Derfor mener Venstre og jeg også, at dimittendsatsen skal sættes ned, så flere unge mennesker af den vej kommer i arbejde. Jeg mener også, at vi er nødt til at sætte beløbsgrænsen ned, så der er flere udlændinge, som kan hjælpe os.

Anni Matthiesen (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Anni Matthiesen (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Christoffer Aagaard Melson, Vejle (Venstre)

Noget af det, som står øverst på min liste, er at få fulgt op på den infrastruktur aftale, som blev indgået før sommerferien. Den løser desværre ikke de problemer, der er i Vejle-området. Det gør det faktisk værre ved at øge presset på Vejlefjordbroen.

Den fjerner heller ikke togbroen over Vejle Fjord. Der er i aftalen nogle puljer og andet, der kan ydmyges og undersøgelser, der kan sættes i gang. Og det er noget af det, som jeg vil bruge min energi på. Lige nu står Vejle i en rigtig svær situation, hvis det ender for vores område, som det gør nu.

Christoffer Aagaard Melson (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Christoffer Aagaard Melson (Venstre). Arkivfoto fra Folketingets åbning i 2019.
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Dem talte vi ikke med

Vi har af forskellige årsager ikke haft held med at få følgende politikere i tale:

Henrik Dahl (Liberal Alliance), Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkeparti), Marie Krarup (Dansk Folkeparti), Ellen Trane Nørby (Venstre), Jesper Petersen (Socialdemokratiet), Pernille Vermund (Nye Borgerlige), Birgitte Vind (Socialdemokratiet), Troels Lund Poulsen (Venstre) og Henrik Dam Kristensen (Socialdemokratiet).