Borgergruppe i Grindsted: Det er godt nok op ad bakke

Glæde i Grindsted over, at der nu er sat midler af til oprydning af generationsforureninger i Danmark. Men det er ikke noget, der vil sætte særlige spor i byen de kommende år, lyder dommen.

- Det her er yderst glædeligt for den samlede del af generationsforureninger i Danmark, som vi gerne vil være med til at rose os selv for at have fået rettet spotlyset mod. Får Grindsted nogen særlig glæde ud af det lige foreløbig? Nej, det gør vi ikke. Det her er godt nok op ad bakke.

Ordene kommer fra Susanne Mathiesen, der en af initiativtagerne til borgergruppen Ryd op efter Grindstedværket, og er en direkte reaktion på regeringens og støttepartiernes præsentation af en ny aftale om en finanslov for 2021. Her bliver der sat 630 millioner kroner af over en årrække til at rense nogle af de giftgrunde, der er kendt som generationsforureninger.

- Det giver da naturligvis håb for fremtiden, at der rent faktisk bliver sat et så stort beløb af over de kommende år. Jeg glædes da også over, at Grindsted specifikt bliver nævnt som en del af det, der skal foregå, og den oprydning, der skal være. Men, det vækker alligevel min bekymring. For synes jeg, det betyder, at vi nu endelig kan sige, at der sker noget. Nu får vi ryddet op i Grindsted?  Nej, det er jeg simpelthen nødt til at sige, at det synes jeg ikke, det gør, mener Susanne Mathiesen.

Mangler metode i Grindsted

Forklaringen er, at Region Syddanmark endnu ikke er klar med den rette metode til at tage fat på oprydningen i Grindsted. Og derfor tyder alt på, at oprydningsarbejdet først begynder i Kærgaard Klitplantage og ved Himmark Strand på Nordals, hvor regionen allerede har styr på, hvilke metoder der skal tages i brug. Det bekræfter formanden for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

- Vi er jo desværre stødt ind i nogle udfordringer med vores pilotprojekt i Grindsted, som ikke har nogen effekt. Så Kærgard Klitplantage bliver formentlig det første sted, vi går igang. Og Himmark Strand bliver det næste. Så vi har to store generationsforureninger, vi kan "vinge" af her i Region Syddanmark i løbet af en kort årrække, siger Jørgen Lehmann Petersen (S), formand for Miljøudvalget i regionen til TV SYD.

Lang, lang, sej kamp

I Grindsted er Susanne Mathiesen udmærket klar over, at det kommer til at tage lang tid, før der er ryddet op efter Grindstedværkets omfattede forurening.

quote

Det er noget af det, jeg har lært af at gå ind i den her proces. Der er ingen nemme løsninger, og det tager hele tiden længere tid.

Susanne Mathiesen, Grindsted

- Der er rigtig, rigtig meget arbejde endnu. Og der er rigtig, rigtig meget arbejde, som hele tiden tager længere tid, end man har regnet med.

Det er noget af det, jeg har lært af at gå ind i den her proces. Der er ingen nemme løsninger, og det tager hele tiden længere tid. Jeg kan godt forstå, hvis der sidder borgere rundt omkring i Grindsted, som har været opmærksomme på den her problematik i lang tid og gennem mange år, at de siger, ”prøv at hør' her, der sker stadigvæk ingenting. Det her talte vi også om i 2012. Det talte vi også om i 2004 og længere tilbage end det". 

Nu er vi i princippet det samme sted. Det, der er forskellen, er, at nu er der sat penge af til oprydning efter generationsforureningerne. Og at det ikke lige kan starte hos os i Grindsted, det må vi leve med, slutter Susanne Mathiesen.