En aktindsigt kaster nyt lys over Grindstedforurening: To forskere ville have undersøgt sundhedsrisici nærmere

I en aktindsigt, Danmarks Radio har fået, fremgår det, at to forskere anbefalede flere undersøgelser af forekomsten af muskelsvindsygdommen ALS i Grindsted sidste år.

Borgerne i Grindsted kunne i maj 2020 ånde lettet op. 

Forekomsten af sygdomme, fødselskomplikationer, fertilitetsproblemer og dødelighed er ikke væsentlig forskellig fra borgere i sammenlignelige byer.

Det var den overordnede konklusion i en rapport, der havde undersøgt de sundhedsmæssige konsekvenser af Grindstedforureningen. 

Men måske er konklusionen ikke tilstrækkelig. Det viser en aktindsigt, som Danmarks Radio har fået.

Ifølge DR viser aktindsigten nemlig, at to forskere fra Københavns Universitet, der deltog i undersøgelsen, kraftigt opfordrede til at forske videre i forekomsten af den dødelige, neurologiske sygdom ALS. De to forskere sendte også et brev med deres opfordring direkte til regionen.

Men dén opfordring videregav embedsmændene i Region Syddanmark ikke til politikerne i regionsrådet. Det betød, at hverken borgere eller politikere fik kendskab til de to forskeres konklusion.

Tidslinje over forureningen i Grindsted:

Medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Villy Søvndal (SF), er utilfreds med, at udtalelsen fra de to forskere ikke er nået frem til ham og resten af regionsrådet.

- Det er lidt ærgerligt, at vi ikke får det fulde grundlag oplyst. Både når det er politiker og befolkning, skal de have så oplyst et grundlag som muligt at træffe beslutninger på, siger Villy Søvndal, siger han til DR.

Koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark forsvarer over for DR beslutningen om ikke at fortælle om de to forskeres ønske om at undersøge nærmere, at signalet fra de øvrige forskere i regionens rådgivningsgruppe var så klart, at det ikke var nødvendigt.

Produktionen fra det tidligere Grindstedværk har givet anledning til forurening fire steder i og omkring Grindsted By.
Produktionen fra det tidligere Grindstedværk har givet anledning til forurening fire steder i og omkring Grindsted By.

Undersøgelsen sat i gang i 2018

Sundhedsundersøgelsen blev sat i gang af Region Syddanmark i 2018, fordi folk i byen var bekymrede for deres sundhed i forbindelse med den omfattende forurening af spildevand, der stammer fra det daværende Grindstedværket.

Undersøgelsen blev lavet af Statens Institut for Folkesundhed, hvor 11 forskere bidrog med deres undersøgelser.