TV der bevæger dig

Forurening truer kæmpe grundvandsmagasin

Myndighederne håber, at et lerlag kan forhindre giften under Grindsted i at sive ned og ødelægge et kæmpestort grundvandsmagasin.

Det er et 15 meter tykt lerlag - den såkaldte Arnum-formation - som myndighederne håber kan forhindre, at forureningen breder sig ned i det sekundære grundvandsmagasin.

Giften under Grindsted er allerede målt i 85 meters dybde - det betyder, at det øverste grundvandsmagasin er ødelagt og ikke kan bruges som drikkevand.

Nu håber myndighederne, at et lerlag mellem det øvre og nedre grundvandsmagasin kan inddæmme forureningen.

Lerlaget - også kaldet Arnum-formationen - har indtil videre forhindret de giftige kemikalier i at nå ned i det underliggende grundvandsmagasin, som har fået navnet Bastrup.

Boringer har vist svage spor af langsom gennemsivning gennem det øvre lerlag - og på selve fabriksgrunden er der tidligere målt svage spor af giftstoffer i det nedre grundvandsmagasin.

Det nedre magasin er meget stort og har en vigtig rolle som regionalt grundvandsmagasin, og det er af afgørende betydning, at det ikke bliver forurenet.

Foreløbige boringer tyder på, at det holder stand, men på sigt kan der opstå sprækker, og derfor er det afgørende, at vandkvaliteten overvåges hele tiden. Det fremgår af en handlingsplan, som Region Syddanmark har vedtaget.

Det er i øvrigt muligt at læse masser af artikler og rapporter om forureningen under Grindsted på Region Syddanmarks hjemmeside. 

Læs også Forurening under Grindsted: Umuligt at grave sig ud af problemet

Læs også Grindsteds undergrund er giftig

Læs også To undersøgelser: Ingen giftige dampe i husene

Læs også Grindsted Å: Massiv vinylklorid-forurening allerede i 2010