Skal borgere i Grindsted være bekymret for forurening? Nu anbefaler forskergruppe tre projekter til at give svaret

Tre nye sundhedsprojekter i Grindsted skal gå i dybden og undersøge, om der er risici ved at bo i byen. Håbet er, at det kan skabe tryghed til borgerne.

Nu skal borgerne i Grindsted snart have svarene og vide, hvor stor en indflydelse forureningen har på deres sundhed.

Det er målet med tre projekter, som en forskergruppe nu sender til politisk behandling i regionsrådet.

- Er der noget om snakken, eller er der ikke? Det kunne være dejligt at give noget afklaring til borgerne i Grindsted og få undersøgt, i hvilken grad der er grund til bekymring, siger Jesper Bo Nielsen, der er formand for forskergruppen.

Helt konkret vil forskergruppen opdatere gamle undersøgelser, samle målinger fra tidligere og se, om der er et mønster, samt invitere borgere til at beskrive deres bekymringer og symptomer overfor læger.

- Det nye er, at vi opdaterer de gamle undersøgelser, og så forholder vi os også til dem, der er bekymrede nu for at skabe så stor en tryghed som muligt for borgerne i Grindsted, siger Jesper Bo Nielsen.

De tre undersøgelser

Et fjerde projekt klar i skuffen

I 2020 kom resultatet ellers af en omfattende sundhedsundersøgelse fra Region Syddanmark, hvor konklusionen var, at der ikke var grund til flere sundhedsundersøgelser.

I efteråret 2021 kom det så frem, at to forskere undervejs i forløbet havde anbefalet flere undersøgelser af forekomsten af muskelsvindsygdommen ALS i Grindsted sidste år.

Netop dét fokus ligger også klar som et fjerde projekt hos forskergruppen. Det fjerde projekt bliver endnu ikke anbefalet.

For de tre undersøgelser kommer til at danne baggrund for, om man vil gå videre med nærmere undersøgelser af sygdommen.

- Vi har ikke taget stilling til, om det skal gennemføres – for det afhænger af hvad de andre undersøgelser viser. Hvis det giver en forøget mistanke, at der kan være noget, så sættes det fjerde projekt i gang, siger Jesper Bo Nielsen.

Nu er anbefalingerne givet videre til regionsrådet, der først skal behandle det politisk, før projekterne kan gå i gang. 

Tidslinje over forureningen i Grindsted: