Kom med bag kameraet: Sådan fungerer fotovognene

400 målinger og et blitz fælder fartglade bilister. Også selvom forreste nummerplade mangler. Kom med TV SYD til åben fotovogn, og se hvordan ATK-bilerne virker.

I april havde Syd- og Sønderjyllands Politi inviteret borgerne i Gram og omegn til Åben fotovogn. Alle kunne møde op og få svar på spørgsmål om politiets fotovogne.

Politiassistent Jørgen Lildholdt er fast chauffør på ATK-vognene. I videoen øverst i artiklen forklarer han, hvordan vognen og måleudstyret virker.

Se hvordan de enkelte dele af måleudstyret virker ved at klikke på eller føre musen over prikkerne på de interaktive fotos herunder. Prikkerne kommer frem, når du trykker på eller fører musen over billederne. 

Blitz og kameraer

Den runde plade til højre er selve blitzen.

Til venstre for den sidder en 3D-lasermåler og to kameraer. Et kamera til hver vognbane. Der er en kraftigere linse på det venstre kamera, så det også kan fotografere biler, der overhaler.

Når udstyret står på trefod, kan det stå op til 12 meter fra fotovognen.

Målinger i fotovognen

Fartmålingerne begynder, når bilen er 70 meter fra lasermåleren. De næste 50 meter bliver der lavet omkring 400 målinger. Hvis farten er for høj, sørger computeren automatisk for, at der bliver taget et foto cirka 20 meter fra lasermåleren.

Computeren styrer kameraet og blitzen, uanset om det står i vognen eller på stativ udenfor. Den gemmer automatisk et foto, når bilister overskrider politiets faste fartgrænser:

59 km/t eller mere i byzoner og 92 km/t på landeveje, hvor hastigheden er 80 km/t.

Overskrider bilisten fartgrænsen, så kommer der en lydmelding, hvorefter en computerstemme fortæller farten. Herefter kontrollerer politiassistenten om forreste nummerplade kan ses tydeligt.

Kamera forrest i vognen

Hvis forreste nummerplade er svær at se på fotoet, så kan ATK-chaufføren trykke på en lille fjernbetjening for at aktivere det kamera, der sidder foran i vognen. Det filmer bilens bagerste nummerplade i 15 sekunder. Det kamera bruges meget sjældent.