15-årig mandsopdækkes med advokater

To advokater er sat til at hjælpe en østjysk pige, der er centrum i en omstridt voldtægtssag fra Fredericia.

Den ene skal forsvare hende mod sigtelsen om, at hun har løjet, og den anden skal sørge for, at hun som offer får erstatning.

Hun er altså i en dobbeltposition. Politiet mistænker hende for at være skyld i et justitsmord, hvor tre unge på grund af hendes løgn blev kendt skyldige og sat i fængsel. Men samtidig mener anklagemyndigheden, at hun er den forurettede, der har været udsat for en grov forbrydelse på et toilet på banegården i Fredericia.

Begge advokater er indkaldt til Vestre Landsret, som i begyndelsen af marts skal afgøre, om de tre tidligere dømte skal frifindes - eller om de er skyldige.

Pigen var 15 år, da episoden fandt sted. Hun har over for en af de dømtes brødre indrømmet, at hun har løjet. Det var frivilligt. Hun sagde ja til sex, fordi hun manglede penge til bussen, lød det.

Skjulte optagelser af indrømmelsen har ført til, at Den Særlige Klageret har bestemt, at sagen skal gå om.

På grund af optagelserne har Sydøstjyllands Politi sigtet pigen for falsk forklaring til retten og for falsk anmeldelse til politiet. Alligevel fastholder statsadvokaten anklagen om voldtægt mod de tre drenge.

- Jeg synes ikke umiddelbart, at der er noget selvmodsigende i det, som det ser ud i øjeblikket, siger statsadvokat Peter Brøndt Jørgensen.

At politiet har besluttet at sigte pigen betyder ikke automatisk, at hun selv vil blive stillet for retten. Der er et "stykke vej" fra sigtelse til en tiltalerejsning, understreger statsadvokaten.

Han kunne have bedt landsretten om at frifinde de tre unge, men har altså valgt ikke at gøre det.

- Vi lægger vægt på, at der er en fældende byretsdom og en fældende landsretsdom. Klageretten har afgjort, at sagen skal gå, og så lader vi landsretten tage stilling på ny, siger Brøndt Jørgensen.

Kan kræve frifindelse

Undervejs i retssagen har anklageren mulighed for at skifte holdning - og kræve frifindelse.

- Vi må løbende vurdere, hvad der kommer frem under sagen, siger statsadvokat Brøndt Jørgensen.

Den ene af forsvarerne, Mette Grith Stage, siger, at hun har en klar forventning om, at de tre dømte nu frifindes.

I givet fald venter der et stort erstatningskrav fra de tre, som nåede at sidde i fængsel i mere end et år. To af de unge fik hver to års fængsel, mens 17-årige Sharif Saloni blev straffet med to år og tre måneder.

- Jeg har mistet et år på min skole, jeg har mistet mit arbejde, og man kan også sige, at man har mistet lidt af sin ære, for der er mange, der ser lidt ned på en, fordi de jo ikke ved, hvad sandheden er, har Sharif Saloni sagt til TV2.

I øvrigt har pigen tidligere fået penge. 75.000 kroner blev hun tilkendt som offer for voldtægten.

Hendes bistandsadvokat, Ann Schrøder, ønsker ikke at udtale sig, og hendes forsvarer, Mogens Juhl, har ikke besvaret henvendelser fra Ritzau.

Sagen kort