Arkæologer udfordrer kongerækken

En udgravning ved Lillebælt har måske afdækket en konkurrerende kongeslægt, som kom fra det østlige Danmark under Gorm den Gamles tid.

Det er udgravninger ved Erritsø ved Lillebælt, der måske kan kaste lys over vores kongerækkes kampe mod en rivaliserende kongeslægt i vikingetiden.

Udgravningen foregår på et af de højeste punkter i Erritsø Sogn med udsigt over Lillebælt. Det er omkring 40 kilometer fra Jelling, hvor den kongerække vi i dag kender startede tilbage i 900-tallet med Gorm den Gamle.

Ved Erritsø fandt man for ti år siden en såkaldt vikingehal med en voldgrav og en træindhegning også kaldt en palisade. I denne uge laver arkæologer nye udgravninger for at blive klogere på, hvem der boede på stedet.

quote

Kan det passe at Gorm den gamle og kongeslægten har brændt det her ned og etableret deres magtbase i Jelling i stedet for?

Christian Juel, museumsinspektør på Vejle Museerne.

- Det der er helt specielt er at vi kan se at vikingehallen, voldgraven og den her placering betyder, at det må være noget helt specielt, og det må være et nøglested for at forstå kongemagten i vikingetiden, siger Museumsinspektør på Vejle Museerne Christian Juel til TV SYD.

Arkæologerne laver udgravninger på et 80 kvadratmeter område, hvor der skal tages forskellige prøver, som skal fastslå hvor gammel bebyggelsen er. 

Hør museumsinspektør på Vejle Museerne Christian Juel fortælle om teorierne bag den gamle bebyggelse ved Erritsø.

- Vi skal tidsfæstne hvornår hallen har ligget her helt konkret. Vi ved at halbygningen i hvert fald har stået i 700- og 800-tallet, men går den måske ind i 900-tallet, så det er samtidig med bebyggelsen man har fundet i Jelling. Kan det passe at Gorm den Gamle og kongeslægten har brændt det her ned og etableret deres magtbase i Jelling i stedet for?, siger Christian Juel.

Arkæologer er igang med at datere en vikingebebyggelse ved Erritsø. Den kan muligvis have været en konkurrerende kongeslægt til Gorm den Gamle.
Arkæologer er igang med at datere en vikingebebyggelse ved Erritsø. Den kan muligvis have været en konkurrerende kongeslægt til Gorm den Gamle.

Konkurrenter fra Øst

En af teorierne, som arkæologerne arbejder ud fra, er at beboerne ved Erritsø har taget turen fra Sjælland for at slå sig ned i Jylland.

- Den her type af hal er kun fundet meget få steder i Danmark. Den er kun fundet i Lejre og Tissø på Sjælland. Man kan se at det er helt den samme struktur som denne. Så vores teori kunne være at det er en kongemagt der i vikingetiden er kommet østfra og har prøvet at etablere sig og forsøgt at samle Danmark i 7-800-tallet, siger Christian Juel.

Har du lyst til at gå på opdagelse i den kongeslægt, som stammer fra Gorm den Gamle, så finder du den her:

Kongerækken i Danmark