Bakri: Jeg bliver bedre til dansk, når jeg arbejder

Flere og flere flygtninge tager den integrationsuddannelse, der kombinerer lønnet praktik og danskundervisning. Bakri Hussain Ali er en af dem.

Bakri Hussain Ali er i praktik ved Banedanmark og får undervisning i dansk. Han er en del af en ordning, der skal hjælpe flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. Det er en ordning, der får mere og mere fart på. I hele Danmark er 929 flygtninge lige nu en del af ordningen. Det er mere end en fordobling siden marts.

quote

I sprogskolen har jeg mange kammerater, jeg snakker arabisk og kurdisk med, så der lærer jeg ikke noget. Men her ved Banedanmark snakker jeg dansk hver dag.

Bakri Hussain Ali, IGU-elev, Banedanmark. 

Ordningen hedder IGU, og den er en kombination af lønnet praktik og undervisning i dansk. For Bakri Hussain Ali gør det især en forskel, at han arbejder i Banedanmark, hvor han skal snakke dansk med sine kolleger.

- Jeg snakker dansk hver dag, så jeg bliver selvfølgelig bedre. I sprogskolen har jeg mange kammerater, jeg snakker arabisk og kurdisk med, så der lærer jeg ikke noget. Men her i Banedanmark snakker jeg dansk hver dag, og det hjælper mig, siger Bakri Hussain Ali til TV SYD.

Banedanmark: Bakris hjælpsomhed smitter 

Bakri flygtede fra Syrien og kom til Danmark i 2014. Han har arbejdet i Banedanmark i lidt under et år. I Banedanmark er teamlederen meget tilfreds med Bakri og den måde, kollegerne har taget i mod ham.

- Han er smilende og hjælpsom overfor alle, og det smitter af den anden vej, så det har været helt naturligt for alle at hjælpe ham. Hans kolleger er også super, fordi de i den grad har taget sig af ham og har hjulpet ham, siger teamleder i Banedanmark Bent Agerbo Andersen.

Kommune: Det er den bedste integration

I Syd- og Sønderjylland er der lige nu 165 flygtninge i IGU-forløb. 11 af dem er i praktik og lærer dansk i Fredericia Kommune. Kommunen er glad for, at virksomhederne vil tage IGU-elever.

- IGU-ordningen er en rigtig god mulighed for at få flygtninge i arbejde hurtigt, og for at man får så mange med som overhovedet muligt. Det er altafgørende, at man føler sig velkommen på arbejdsmarkedet. Det er den allerbedste integration, man kan få i Danmark, siger Mette Abild Søndergård, leder, Integration og Civilsamfund, Fredericia Kommune. 

Om et år er Bakri Hussain Ali færdig med IGU-forløbet. Han håber, at han bliver ansat, når han er færdig. Det er noget, Banedanmark ser som en mulighed.

- Hvis det fortsætter med den udvikling, som han har, og vi til den tid har en plads som sporteknikerelev eller andet, så er det helt sikkert han kommer i betragtning, når han har vist så gode tegn, siger Bent Agerbo Andersen. 

På kortet herunder kan du se, hvor mange flygtninge, der er i IGU-forløb i din kommune.