TV der bevæger dig

Banke har lovet, at han vil gå af

Borgmester Thomas Banke i Fredericia bliver nødt til at gå af i dag. Ellers løber han fra en aftale, som han indgik efter kommunalvalget i 2009.

Thomas Banke og Mads Lund i TV SYDs indslag den 20. november 2009. Her erklærer Thomas Banke, at han slet ikke har lyst sidde somborgmester uden opbakning.

I forbindelse med konstitueringen blev der lavet en aftale om, at "hvis mindst seks borgerlige medlemmer ikke synes, at han gør det godt nok, skal han træde tilbage", som TV SYDs reporter udtrykte det den 20. november 2009.

Vil ikke sidde uden opbakning

Thomas Banke erklærede den dag, at der ikke er tale om en håndfæstning.

- Jeg har slet ikke lyst til at være borgmester, hvis der ikke er opbakning til mig, sagde han i indslaget.

Mads Lund fra Borgerlisten var tungen på vægtskålen dengang. Og han dikterede betingelserne for at pege på Thomas Banke som borgmester.

Aftalen blev kritiseres af eksperter i kommunalpolitik. Efter styrelsesloven kan en valgt borgmester ikke væltes - aftale eller ej. Borgmesteren vælger suverænt, om han vil gå af eller ej. Og kan rende fra alle aftaler.

- Jeg kan godt forstå, at I interesserer jeg så meget for den aftale, svarede han i 2009 på spørgsmålet om aftalens værdi. - Men det spændende er jo, at vi i Fredericia - som den eneste af 98 kommuner - har valgt at lave et demokratisk valg af borgmester.

Se indsalget fra 20. november 2009 her.