TV der bevæger dig

Brandmand risikerer at hænge på kæmpe-regning

En brandmand er havnet i en økonomisk og juridisk klemme. Hverken kommune eller fagforening kan hjælpe ham efter en dødsulykke, hvor han i en brandbil under udrykning kørte en ældre kvinde ned.

For omkring et år siden kørte en brandmand denne brandbil under en udrykning. Bilen var indblandet i en ulykke, hvor en ældre kvinde mistede livet.

Sidste år var en brandbil med udrykning involveret i en tragisk ulykke i Fredericia, hvor en ældre kvinde omkom. Nu risikerer brandmanden, som kørte brandbilen, at hænge på regningen for retssagen. Det skriver DR Trekanten.

En offentlig myndighed, som det kommunale beredskab, må nemlig ikke betale regningen for en straffesag, og da brandmandens fagforening, FOA, også melder hus fordi, er der ingen steder, brandmanden kan få hjælp.

Det undrer beredskabschefen i Fredericia, Kaj Petersen. Han mener, at fagforeningen må på banen.

- Hvis han bliver kendt skyldig i uagtsomt manddrab, så skal han ud af sin egen pengepung betale den omkostning, der er i forbindelse med retssagen. Jeg finder det urimeligt, at der ikke er nogen, der kan hjælpe ham med det, siger beredskabschef Kaj Petersen, der mener at brandmandens fagforening, FOA, bør dække omkostningerne, når kommunen ikke kan.

Han peger på, at der bør laves en ordning, så brandmænd i fremtiden ikke havner mellem to stole, som det er sket for brandmanden i Fredericia.

- Jeg synes, det bør komme op i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, at der bliver sat en pulje af til at hjælpe, når en brandmand kommer i sådan en situation, siger Kaj Petersen.

Men hos FOA er der ingen hjælpe at hente. Her tillader reglerne ikke, at der gives økonomisk hjælp i straffesager.

- Det kan virke rigtigt uretfærdigt, men vi er nødt til at følge de regler, som vores hovedbestyrelse har besluttet, siger Reiner Burgwald, der er formand for FOA's Teknik- og Servicesektor.

Han ærgrer sig over, at brandmanden fra Fredericia på den måde ender mellem to stole, hvis enden på sagen bliver, at han bliver dømt for uagtsomt manddrab.

- Vi synes jo grundlæggende også, at man kan diskutere, om lovgivningen er rimelig på det her område, siger Reiner Burgwald.

Han understreger, at det ikke er udelukket, at FOA vil tage stilling til problemet igen.