TV der bevæger dig

Bredt flertal for nye borgmester-regler

Banke-sag får politisk efterspil. Et stort flertal i Folketinget ønsker nye regler for at vælte en borgmester.

13:44

1 af 2

Socialdemokraterne bakker også op om, at kommunalbestyrelserne skal have bedre mulighed for at vælte en borgmester.

Dermed er alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance tilhængere af at ændre den kommunale styrelseslov.

- Situationen er jo den, at der har været forskellige sager med Venstre-borgmestre, hvor det har været et kæmpe rod, tingene er løbet løbsk, og byrådet har været handlingslammet. Der skal vi have strammet op på reglerne, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

- Vi skal sikre, at byrådsmedlemmer ikke bare sidder og føler sig bundet på hænder og fødder, og at man ikke kan gøre noget ved borgmesteren, siger han.

Lederen af De Radikale, indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager, har tidligere meldt ud, at hun ønsker nye regler for suspension af borgmestre.

Også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, meldte sig torsdag formiddag på banen med et ønske om en lovændring som følge af sagen om Fredericias omstridte Venstre-borgmester, Thomas Banke.

Åbent sind

- Ingen kan forstå, at man kan sidde som borgmester, hvis et meget stort flertal - ja på et tidspunkt alle i byrådet - er imod én. Det sender et mærkeligt signal, sagde han.

- Venstre vil gå ind i drøftelser om revidering af styrelsesloven med et åbent sind. Jeg tror, vi kommer til at lave reglerne om.

De to store partier, som også sidder på størstedelen af borgmesterposterne, Venstre og Socialdemokraterne, har ellers tidligere været skeptiske i forhold til at ændre reglerne.

Det eneste parti på Christiansborg, som ikke på forhånd melder ud, at der er brug for ny lovgivning, er Liberal Alliance. Partiets kommunalordfører, Leif Mikkelsen, advarer mod at lave politik på baggrund af en enkeltsag.

- Vi deltager gerne i det udvalgsarbejde, der skal i gang, men det er ikke sådan, at vi på forhånd siger, at vi er helt vilde med at få de her regler ændret.

- I dag er det jo sådan, at man kan afsætte en borgmester, hvis vedkommende har lavet noget ulovligt, og det er jo sådan set et godt parameter at have, siger Leif Mikkelsen.