TV der bevæger dig

Byråd skal kunne fjerne borgmesteren

Fredericias borgmester kan ikke tvinges væk. Forslag på vej om, hvornår et byråd kan suspendere en borgmester.

Et byråd skal have mulighed for at skille sig af med borgmesteren. Her er det byrådsmøde i Fredericia mandag.

Den omstridte Venstre-borgmester i Fredericia, Thomas Banke, kan ikke afsættes, selv om et enigt byråd opfordrer ham til at gå af. Banke har brugt kommunens kreditkort til blandt andet private indkøb, restaurantbesøg, taxiregninger og hotelophold.

Som lovgivningen er, kan byrådet ikke slippe af med en borgmester, undtagen i grove tilfælde, hvor der er faldet dom ved en domstol. I sådanne tilfælde kan indenrigsministeren fjerne borgmesteren.

Men næste år kommer et udvalg med forslag til strammere regler for, hvornår byrådsmedlemmer kan tvinge en borgmester bort fra taburetten og de gyldne kæder.

Det oplyser indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Træk i håndbremsen

- Farum-sagen har vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelserne har en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmester handler groft i strid med lovgivningen, siger Vestager efter mandagens ekstraordinære byrådsmøde i Fredericia.

- Det er netop derfor, vi har nedsat et udvalg til at se på, om vi kan formulere reglerne for suspension af borgmesteren bedre, så det bliver klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulighed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren, skriver hun i en mail til Ritzau.

Udvalget præsenterer resultaterne i foråret 2013.

Ifølge Jyllands-Posten ignorerede Thomas Banke advarsler fra forvaltningen om, at der var rod i hans bilag. Banke har beklaget rodet og oplyser, at han senere har betalt alt tilbage til kommunekassen.

Den sygemeldte borgmester oplyste søndag i en pressemeddelelse, at situationen "naturligvis afføder, at jeg i min igangværende sygeorlov tænker mig grundigt om i forhold til fremtiden".

Det er endnu uvist, om han følger kollegernes opfordring til at gå.