Carlsberg helt lammet af strejke

Strejken blandt personalet i Carlsberg har bredt sig. 1100 medarbejdere har nu nedlagt arbejdet, oplyser bryggeriarbejdernes fællestillidsmand, Hans Andersen.

Den danske bryggeri-gigant Carlsberg er lammet af en strejke blandt medarbejderne, som betyder, at der hverken bliver produceret øl eller kommer ølkasser i butikkerne. Det oplyser bryggeriarbejdernes fællestillidsmand, Hans Andersen.

- Status er, at konflikten er total i Carlsberg. 1100 er gået hjem, siger fællestillidsmanden.

Konflikten startede i sidste uge, da 500 lager- og produktions medarbejdere hos Carlsbergs i Fredericia gik hjem i protest mod ledelsens udspil om nul kroner i de lokale lønforhandlinger.

Øl på hylderne

Fredag valgte alle chaufførerne i Carlsberg så også at nedlægge arbejdet. Det skete blandt andet som protest mod, at ledelsen havde fået funktionæransatte til at fylde lastbiler med øl til de tomme hylder i butikkerne, som chaufførerne så skulle køre ud med.

- Desuden har ledelsen sendt et brev hjem til alle medarbejderne, hvor de fortæller om, hvor alvorlig situationen er på grund af strejken. Mellem linjerne skriver de, at det kommer til at betyde fyringer, siger Hans Andersen.

Medarbejderne samles til stormøde på mandag klokken ni.

- Der vil vi selvfølgelig som tillidsrepræsentanter gøre vores bedste for at få folk til at gå i arbejde, men det, vi opfatter som ledelsens provokationer, har ikke gjort det let for os, siger Hans Andersen.

Fyre-sedler på vej

Strejken har kostet Carlsberg så mange penge, at der venter mange medarbejdere en fyreseddel, når de vender tilbage til jobbet. Det er den barske melding fra Carlsberg-ledelsen, efter at strejken blandt personalet nu har bredt sig.

- Det er 100 procent sikkert, at vi kommer til at lave en fyringsrunde. Vi kan allerede nu se, at vi har mistet produktion og markedsandele, og så skal der jo være færre til at lave arbejdet, siger Jens Bekke, kommunikationsdirektør i Carlsberg. I forvejen er Danmark det dyreste sted i vores region at producere øl. Og det bliver jo endnu dyrere, hvis de ansatte tror, at det samme antal mennesker skal lave mindre. Det giver ikke mening, tilføjer han.

Bekke oplyser, at produktionen af øl til Canada, Norge og Sverige, der normalt bliver brygget i Fredericia, er flyttet til Carlsberg-bryggerier i andre lande.

Samtidig er konkurrenterne begyndt at røre på sig for at kapre Carlsbergs kunder, hvilket er muligt, fordi butikkerne i Jylland og på Fyn allerede er ved at løbe tør for Carlsberg, og det samme sker snart i København og på Sjælland.