TV der bevæger dig

Dansk Byggeri dumper Fredericia

En undersøgelse fra Dansk Byggeri placerer Fredericia som Danmarks mindst erhvervsvenlige kommune. Borgmester Thomas Banke (V) kalder undersøgelsen unfair.

Borgmester Thomas Banke (V) ærgrer sig over kritikken.

Dansk Byggeri, der repræsenterer 6.000 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri, har undersøget, hvor erhvervsvenlige kommunerne er og placerer Fredericia som landets ringeste.

I undersøgelsen bliver kommunerne spurgt til 23 parametre, som medlemmerne i Dansk Byggeri har prioriteret efter vigtighed, og især tre forhold synes at være medvirkende til Fredericias dårlige placering.

Byggesagsbehandlingen er langsom, dækningsafgiften er høj, og så er der for lidt udlicitering i kommunen.

- Der er store forskelle kommunerne imellem, f.eks. på håndteringen af udbud og udlicitering og på sagsbehandling af byggesager. Det betyder, at mange virksomheder konstant skal navigere rundt i en bureaukratisk rodekasse af regler og foranstaltninger, afhængig af, hvor i landet de arbejder, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Fredericias borgmester Thomas Banke (V) er overrasket og mener ikke undersøgelsen er fair.

- Jeg er hamrende ærgerlig, men jeg kan heldigvis ikke genkende billedet. Når jeg taler med lokale erhvervsfolk, oplever jeg det modsatte, siger Thomas Banke til TV SYD.

Selvom Thomas Banke ikke finder kritikken fair, har han nu indkaldt repræsentanter fra det lokale erhvervsliv til et møde med kommunens repræsenter.

- Nu er der en kritik, så lad os sætte os ned med de lokale repræsentanter fra byggeriet og se, om vi kan bruge det til noget positivt, siger Thomas Banke.

I forhold til de konkrete kritikpunkter ville Thomas Banke gerne sænke dækningsafgiften, men forklarer at der ikke har været økonomisk råderum til det. Og i forhold til at øge udliciteringen ligger der en plan på bordet, men det har ikke været muligt at samle flertal i byrådet til at sætte planen i værk.

Haderslev og Kolding kommuner ligger også placeret blandt de mindst erhvervsvenlige kommuner i undersøgelsen, mens Hedensted, Vejen og Aabenraa ligger placeret i toppen som henholdsvis 4, 5 og 6.