Den 6. juli 1849 gav Danmark troen på egne evner

Den 6. juli 1849 bliver markeret i Fredericia de næste dage. Byen mindes sejren ved 'Slaget om Fredericia', der gav den danske hær kolossal tro på egne evner.

Gaderne i Fredericia er fyldt med musik, hygge og fest fra den 5. juli til den 8. juli. Byen mindes ’Slaget om Fredericia’, der fandt sted den 6. juli 1849. Men hvad er det egentlig, vi mindes?  

Natten til den 6. juli 1849 blev der udkæmpet et blodigt slag om Fredericia. Der var borgerkrig i Danmark, for Slesvig-Holsten ønskede at løsrive sig for at blive en del af det tyske forbund.

quote

Sejren gav en kolossal tro på egne evner og på den danske landsoldat. Den øgede tro på egne evner gav et løft i hele befolkningen.

Karsten Sørensen, arkivar, Fredericia Lokalhistorisk arkiv. 

- Fredericia var en fæstningsby, der i i flere måneder havde været belejret af slesvig-holsterne. Den danske hær havde ikke nok tropper, så de besluttede sig for at angribe om natten, fortæller Karsten Sørensen, arkivar ved Fredericia Lokalhistorisk Arkiv, til TV SYD.

Den danske hær stod overfor en tre gange så stor hær på cirka 30.000 mand. Slesvig-holsterne havde nemlig hentet støtte hos kongen af Preussen og i den tyske forbundshær. Den 5.-6. juli var den presussiske del lokket væk, så der ventede cirka 14.000 slesvig holstenere udenfor Fredericias volde. 

Natten til den 6.juli blev tropperne smuglet ind i byen, og efter en hård kamp lykkedes det den danske hær at slå fjenden tilbage og på flugt.

Ifølge Karsten Sørensen, arkivar ved Fredericia Lokalhistorisk Arkiv, havde slaget stor betydning for den danske selvopfattelse, og det er derfor, at den 6. juli 1849 stadig bliver markeret i dag.

- Sejren gav en kolossal tro på egne evner og på den danske landsoldat. Den øgede tro på egne evner gav et løft i hele befolkningen, siger Karsten Sørensen.