Efter 22 år: Visens Skib synger sit sidste vers

I 22 år har Visens Skib sejlet fra havn til havn på sommertogt, hvor besætningen har givet gratis koncerter. I år er sidste togt.

Visens skib har en lang historie bag sig. 

I år 2000 satte Niels Skouby og Leni Petersen første gang fra kaj i skibet, der hver eneste sommer siden har sunget sig gennem landet.

- Det er inkluderende, det er nærvær og historiefortælling til musik. Det er en urgammel form, man ikke må miste, for det er et fattigt land, der ingen viser har, siger Leni Petersen, der er søfartsstyrer på skibet.

Leni Petersen har været med i alle 22 år.
Leni Petersen har været med i alle 22 år.

Men i år er det alligevel slut for de sejlende viser med i alt 29 stop. Mandag var viseturens stop nummer 24 i Fredericia Gl. Havn.

- Jeg har været til alle arrangementer her. Det er jeg, fordi havnen og jeg er synonym - jeg kommer her hver eneste dag, så det er rart at se så mange mennesker, siger Ilse Økjær, der er én af de mange fremmødte.

Som en stamme

Besætningen ombord på skibet kan ikke forestille sig en bedre måde at bruge sommeren end at tage rundt i landet og synge med folk på havnene.

- Det er lidt ligesom at være med i en stamme. Der er så mange traditioner, man skal sætte sig ind i, siger Ivan Bjerre Damgård, der er besætningsmedlem på Visens Skib.

- Det er blevet en del af identiteten i virkeligheden, siger Iben Hasselbach, der også er besætningsmedlem.

Der var mange fremmødte på havnen i Fredericia.
Der var mange fremmødte på havnen i Fredericia.

Formålet med sommertogtet er at fremme kærligheden til og brugen af vores fælles danske viser og sange. Og det er ikke uden følelser, at besætningen nu siger farvel til skibet.

- Det bliver på grædende knæ og med blanke øjne. For vi regner med, at skibet bliver solgt inden for en nær fremtid. Men den frivillige forening Visens Skib fortsætter, så vi kommer bare i bil i stedet, siger kaptajn på skibet, Niels Skouby.

Skibet sejler videre og er tirsdag at finde i Brejning Havn.

Her er de havne, Visens Skib besøger på sidste togt.
Her er de havne, Visens Skib besøger på sidste togt.