TV der bevæger dig

Eksklusions-kaos i Venstre i Fredericia

Flere forskellige grupper i Venstre i Fredericia truer med at ekskludere hinanden. Så kaotisk er situationen efterhånden i sagen om den omstridte borgmester Thomas Banke (V).

På den ene side truer fire af Venstres byrådsmedlemmer med at ekskludere Thomas Banke, og på den anden siden truer bestyrelsen i Venstre i partiet med at smide de fire byrådsmedlemmer, der ikke har tillid til Venstre-borgmester Thomas Banke, ud af partiet - medmindre de vil samarbejde og bakke op om Banke som borgmester.

- Den eneste grund til, at vi nævner eksklusion er fordi de fire medlemmer af byrådsgruppen har truet Thomas Banke med eksklusion.

- Ellers havde det ikke været nødvendigt for bestyrelsen at nævne ordet eksklusion, siger Jakob Ladingkær - formand for Venstre i Fredericia.

Sagen begyndte for alvor, da Bankes borgmesterpost blev draget i tvivl, da samtlige partier i byrådet i december udtrykte mistillid til den siddende borgmester, fordi han har brugt kommunens kreditkort til private indkøb.

Fra den 14. december har Thomas Banke så været på sygeorlov. Indtil han tirsdag aften meddelte, at han vender tilbage som borgmester.

Venstre-formanden siger, at bestyrelsen ikke ønsker Venstre-medlemmerne forlader byrådsgruppen.

- Vi vil meget gerne have at de bliver. Vi lægger op til samarbejde, og vi håber, at hele byrådsgruppen kan samles i morgen og tale om det her. Det er det, vi opfordrer til.

- Det kan godt være, der skal drikkes mange kander kaffe og det kan tage tid, at få talt sammen, siger Jakob Ladingkær.

Næstformand i bestyrelsen, Henning Hansen, har dog i protest mod bestyrelsens trusler allerede forladt sin post.

Spørgsmål: Er grøfterne ikke gravet så dybe, at de bliver svære at komme op af igen for Venstre med under et år til kommunalvalget?

- Det er klart, at hele sagen har tæret rigtig meget på kræfterne i Venstre. Vi har brugt rigtig meget energi på møder og på at diskutere denne sag.

- Det er stadigvæk bestyrelsens beslutning, at vi bakker op om Thomas Banke. Inden en måned har vi generalforsamling, hvor der er valg til bestyrelsen, og jeg er overbevist om, at Venstre får friske kræfter og er ladet op til kommunalvalget.

- Til den tid vil Venstre vær på fuld kraft, svarer Jakob Ladingkær.

I en kommentar til næstformandens afgang siger Ladingkær:

- Det er beklageligt, det er jeg ked af. Jeg har haft et godt samarbejde med Henning Hansen.

- Det er demokrati, og det har vi også internt i bestyrelsen, og det er jo folks egen beslutning, når der er truffet en beslutning, der er anderledes end der, hvor man har sin egen holdning, siger Jakob Ladingkær.