TV der bevæger dig

Elever er usikre i studievalg

Erhvervsskoleelever ved ikke, hvad de vil. Det oplever EUC Lillebælt i Fredericia. Her skifter en stor del af eleverne studie flere gange under deres uddannelsesforløb.

04:58

Mange elever er usikre på, hvilken erhvervsuddannelse de vil læse. Derfor skifter de retning flere gange under studieforløbet.

1 af 2

Usikre unge har svært ved at vælge uddannelse, når de går ud af folkeskolen. Og på erhversskolerne oplever man, at flere uafklarede unge bliver tvunget i gang med et uddannelsesforløb uden at vide, hvad de vil.

For erhvervsskolerne er det er stort problem. For det betyder, at eleverne ofte skifter uddannelsesretning midt i et forløb, og det giver uddannelserne en dårligere statistik.

Ifølge formanden for erhvervsskolerne kan problemet skyldes, at erhvervsskolerne ikke må hjælpe de unge med at afklare, hvilken uddannelse der passer dem bedst. Det skal Ungdommens Uddannelsesvejledning, som hører under kommunerne, sørge for.

- Jeg mener, vi er nødt til at handle hurtigt. Ungdomsuddannelserne har store problemer, og de skal løses nu, siger Peter Amstrup, formand for danske erhvervsskoler og direktør for EUC Vest i Esbjerg.

EUC Lillebælt foreslår for eksempel, at man opretter et halvårigt grundforløb, hvor eleverne kan snuse til flere studieretninger.