Elselskab vil forbyde varmepumper for visse områder

Lektor kalder forslag om at droppe varmepumper i områder, hvor fjernvarme er en mulighed, for en god idé.

Energiselskabet Ewii foreslår, at de klimavenlige og strømslugende varmepumper forbydes i områder, hvor fjernvarme er en mulighed.

Det skriver Avisen Danmark.

Forslaget bunder i, at det danske elnet er nedslidt og presset af den grønne omstilling.

Så selv om elektrificeringen i den grønne omstilling er helt central, herunder også med  varmepumper, skal elnettet først udskiftes, hvis elselskaberne skal kunne følge med.

Det fortæller Lars Bonderup Bjørn, der er direktør i elselskabet Ewii, til Avisen Danmark. Ewii leverer blandt andet el, varme og fiber i trekantsområdet.

Ewiis forslag er derfor, at vi skruer ned for elektrificeringen i nogle bestemte områder af landet.

- Jeg mener, at man politisk skal indføre en regel om, at bor man i et område med fjernvarme, skal man tilslutte sig det i stedet for at få varmepumpe, siger han til Avisen Danmark og fortsætter:

- Det vil være et opgør med den fritvalgs-ideologi, vi har på området, men det vil medvirke til en bedre energiplanlægning og dermed færre nedbrud.

Billedet her er fra, da montørerne juleaften var i gang med klargøring af en nødgenerator, da strømmen også svigtede.
Billedet her er fra, da montørerne juleaften var i gang med klargøring af en nødgenerator, da strømmen også svigtede.
Foto: Trefor

Strømmen forsvandt midt i julemaden

Kort tid før julemaden skulle stå klar på bordet den 24. december 2021, forsvandt strømmen for over 300 adresser i Fredericia. Dengang var problemet også varmepumper.

- Det er 32 varmepumper, som er installeret sådan, at de alle trækker fra samme fase. Det betyder, at der er sprunget en sikring et sted, da elnettet ikke kan holde til det, sagde Anya Palm til TV SYD den 25. december.

Juleaftensdag  var ikke første gang, at der var problemer med el-nettet i Fredericia. Den 27. december var 335 husstande uden strøm i en kort periode. Også dengang skyldtes strømafbrydelsen en sprunget sikring grundet overbelastning, da for mange varmepumper var tilkoblet samme sted på elnettet.

Fordele ved fjernvarme

Ifølge Danmarks Statistik står varmepumper kun for knap fem procent af opvarmningen i Danmark, men opvarmningsformen blev næsten fordoblet fra 2016 til 2021 hjulpet frem af grønne tilskudsordninger.

Energiselskabets forslag kan give god mening, vurderer Peter Sorknæs, der er lektor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Han ser fordele ved at benytte fjernvarme i stedet for varmepumper for både klima og pengepung.

- Fjernvarme bliver stadig mere klimavenligt, og det er billigere i forhold til integrationen af vedvarende energi, hvis vi udnytter og udbygger det. Det er en åbenlys bedre løsning end varmepumper i rigtig mange tilfælde, siger Peter Sorknæs til Avisen Danmark.

Ifølge lektoren giver det dog stadig mening at bruge varmepumper i de områder, hvor fjernvarme ikke kan betale sig. Det er typisk lavere befolkede områder, forklarer han.