Falske voldtægtsanmeldelser straffes mildt

Mens udpegede gerningsmænd risikerer årevis bag tremmer, så bliver stort set ingen kvinder fængslet i sager om falsk anmeldelse af voldtægt. Dom i dag fredag over tre mænd, der allerede er dømt for voldtægt. Måske fejlagtigt.

Ifølge en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd er det kun i to ud af 100 voldtægtssager, at kvinden ender bag tremmer, fordi hun har indgivet falsk anmeldelse. I de undersøgte sager lød den højeste straf til kvinderne på 30 dages ubetinget fængsel.

Triste skæbner

 - Det er ofte nogle triste skæbner med alvorlige psykiske problemer, siger jurist Maj-Britt Elise Martinussen, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det giver mening at straffe dem hårdere, for det er en politisk beslutning, men jeg kan henvise til, at politiet og anklagemyndigheden i flere af sagerne har vurderet, at kvinden har været så langt ude, at det er tvivlsomt, om hun overhovedet forstår, hvad der er sket, og hvad hun har gjort, siger hun.

 

Brandvarmt emne

Spørgsmålet om falsk anmeldelse af voldtægt er et brandvarmt emne ved Vestre Landsret, hvor landsdommerne fredag ventes at afsige dom i en omdiskuteret voldtægtssag. Her er tre unge mænd tiltalt for at have voldtaget en 15-årig pige på Fredericia Banegård.

 

Allerede dømt

De tre mænd er allerede dømt for voldtægten i både by- og landsret, men da den enes bror tog sagen i egen hånd, vendte billedet.

Broderen inviterede voldtægtsofferet hjem og optog i al hemmelighed en samtale med hende på video. Under samtalen erkendte pigen, at hun havde opdigtet voldtægten, og hun er på den baggrund nu sigtet for falsk anmeldelse, mens sagen mod det dømte trekløver går om. Kvinden fastholder i retten sin oprindelige version om, at hun blev voldtaget.