Fokus på forurening fra tog

Når vi taler luftforurening, handler det ofte om partikler fra biler og lastvognes udstødning. Men mange diseltog overskrider også grænseværdierne for partikelforurening.

Ministre i samråd

Derfor ønsker SF nu, at der bliver sat mere fokus på forurening fra dieseltog.

- Jeg synes, at det er uansvarligt, at det for eksempel ikke er undersøgt, hvor meget forureningen borgerne nær Fredericia Banegård udsættes for, forklarer SF'er og medlem af Folketinget, Jesper Petersen, der er valgt i Sønderborg.

Nu har han kaldt både sundhedsministeren og transportministeren i samråd lige efter påske angående de osende tog.

Hovedpine og død

- Det er ikke mindst de gamle MR tog, der end ikke har et partikelfilter monteret, som forurener. Partikelforureningen kan føre til hovedpine, luftvejssygdomme og alt for tidlige dødsfald, siger Jesper Petersen til TV SYD, og tilføjer, at Danmark i øvrigt er blevet truet af EU-kommissionen med en sag, fordi grænseværdierne for partikelforurening er for høje i Danmark.
 
Han så gerne, at de gamle dieseltog får påmonteret et filter.

- Det er samtidig et argument for at komme i gang med at få elektrificeret jernbanen til Esbjerg, så der slet ikke behøver at køre dieseltog, men at de i stedet kan køre på strøm fra vedvarende energikilder, siger Jesper Petersen.