TV der bevæger dig

Forældre tiltalt for omskæring af døtre: Retssag udsat for anden gang

For anden gang er sagen om forældres skyld i omskæring af to somaliske piger fra Fredericia udsat. Det er tvivlsomt, hvornår sagen igen kommer for retten.

Retten i Kolding måtte i dag - for anden gang - aflyse længeventet sag om omskæring af to somaliske piger fra Fredericia. Foto: Arkiv

Et somalisk forældrepar på henholdsvis 39 og 36 år fra Fredericia skulle tirsdag stilles for retten i Kolding, hvor de er tiltalt for at have ladet deres to yngre døtre omskære. Men for anden gang blev sagen udsat på ubestemt tid. 

Moderens forsvarer, Palle Viuff, er blevet syg og måtte aflyse få timer før retsmødet skulle begynde. 

I 2015 skulle de to piger angiveligt være sendt til et ukendt sted i Afrika fra 14. juni til 15. september. Her blev de ifølge anklageskriftet omskåret. Pigerne var henholdsvis 14 og otte år på det tidspunkt. 

Nu får vi en række datoer tilsendt, og så skal vi finde en dag, men min kalender er fyldt godt op, så der kan godt gå noget tid i hvert fald.

Stina Borup, forsvarer

Det er nu anden gang sagen bliver skubbet. Det første retsmøde var planlagt 3. marts sidste år, men her blev sagen udsat to dage før, da anklagemyndigheden ville have en sekundær vurdering af lægelige oplysninger, der kom frem umiddelbart før retsmødet. 

- Det har ingen betydning for sagen, at den nu bliver udsat, men episoden, vi taler om, kommer selvfølgelig til at ligge længere og længere tilbage, forklarer faderens forsvarer, Stina Borup, til TV SYD. 

Læs også 49-årig mand dømt for voldtægt og trusler mod to søstre

 Hun kan ikke sige noget om, hvornår forældrene igen skal stilles for retten.

- Nu får vi en række datoer tilsendt, og så skal vi finde en dag, men min kalender er fyldt godt op, så der kan godt gå noget tid i hvert fald, siger hun. 

Anklager, Helle Iversen, fra Sydøstjyllands Politi garanterer, at der ikke går lige så lang tid som sidst.

- Det er yderst sjældent, at en forsvarer bliver syg, men det er jo, hvad der kan ske. Vi regner med at kunne finde en dato i foråret for et nyt retsmøde, siger hun til TV SYD.

Forældrene er tiltalt efter straffelovens paragraf 245a, der sjældent bliver brugt, men som kan give seks års fængsel. Omskæringen af de to piger indebærer i følge anklageskriftet, at man har fjernet klitoris og dele af de små skamlæber. 

§245a: Den, som ved et legemsangreb med eller uden samtykke bortskærer eller på anden måde fjerner kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis, straffes med fængsel indtil seks år.