Freja er Årets Unge Forsker: - Jeg kunne ikke holde tårerne tilbage

14-årige Freja Weiss Nielsen fra Erritsø går i sin storesøsters fodspor og løber i år med titlen som Årets Unge Forsker.

‘Kunst er ikke ligefrem klimavenligt - skabelsen af Mona Lisa udledte eksempelvis 7,1 ton CO2.’

Sådan lyder teaser-beskrivelsen til Freja Weiss Nielsens forskningsprojekt, hvor hun har undersøgt, hvordan man kan udvikle bæredygtig og klimavenlig maling til kunstnere.

Tirsdag eftermiddag sikrede projektet hende titlen som Årets Unge Forsker 2021.

- Jeg kunne ikke holde tårerne tilbage. Jeg er så glad. Jeg er virkelig stolt af mig selv, siger Freja Weiss Nielsen.

Finalen og prisoverrækkelsen foregik online og blev derfor overværet hjemme i stuen hos familien Weiss Nielsen. 

Gør storesøster kunsten efter

For to år siden var det Frejas storesøster, Emma Weiss Nielsen, der blev kåret som Årets Unge Forsker. 

Det gav blod på tanden hos de tre andre søskende i søskendeflokken fra Erritsø.

 I år formåede de alle tre at kvalificere sig til dette års finale i Unge Forskere med hver deres projekt. Og her blev det så Frejas tur til at gå hele vejen.

- Det første, jeg sagde til min storesøster, da jeg fik at vide, at jeg havde vundet det hele, var: "Jeg gjorde det ét år før, du gjorde det", siger den unge forsker efterfulgt af et grin. 

Da storesøsteren Emma vandt, gik hun i 9. klasse, mens Freja kun går i 8. klasse. Men det at kunne måle sig med sin søster, betyder en hel del for den unge forsker. 

- Det er lidt stort, fordi jeg har altid set hende som den megakloge, og nu er det lige pludselig også mig, siger en meget stolt Freja Weiss Nielsen. 

Flere priser til samme skole 

Den 14-årige skoleelev går til daglig i 8. klasse på Erritsø Fællesskole. En skole som generelt har gjort sig godt bemærket til dette års Unge Forskere- konkurrence.

Skolen har haft otte projekter med i årets finale, og foruden en førsteplads til Freja Weiss Nielsen, er både anden- og tredjepladsen gået til elever fra selvsamme skole. Andenpladsen gik til Frejas lillesøster Signe Weiss Nielsen.

Foruden de flotte elev-præstationer blev Christian Storm Tholberg, der er lærer på Erritsø Fællesskole, også kåret som Årets Grundskolelærer. 

Vil arbejde videre med projektet

For Freja Weiss Nielsen stopper hendes forskningseventyr ikke her. Hendes store passion er kunst, og derfor har hun store planer om at arbejde videre med projektet om at gøre kunstmaling klimavenligt. 

- Det her er bare starten for mig. Jeg har et produkt, en maling, som er ved at blive videreudviklet. Og min plan er at kunne sælge det engang, fortæller Freja Weiss Nielsen.

Udover titlen som Årets Unge Forsker 2021 modtager Freja Weiss Nielsen også 25.000 kr.


Vinderne af 'Unge Forskere' 2021