TV der bevæger dig

Frikendelser i kæmpe narkosag kan føre til millionerstatning

En af de tiltalte i Danmarkshistoriens største narkosag søger nu om erstatning for uberettiget varetægtsfængsling og tabt arbejdsfortjeneste. Hvis alle syv tiltalte søger, kan det løbe op i millioner.

Under retssagen forsøgte anklageren at bevise, at de syv mænd desperate og forgæves forsøgte at få fat i de 310 kilo kokain, der i sække lå gemt i en container, som ankom til havnen i Fredericia lørdag den 11. juli 2015 med skib fra Brasilien via Antwerpen. Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

De syv mænd fra Holland og Belgien var tiltalt for at forsøge at smugle 310 kilo kokain ud af Danmark. Det kunne anklagemyndigheden ikke bevise. Derfor blev alle syv tiltalte frifundet ved retten i Kolding den 22. december 2016.

Herefter havde anklagemyndigheden en frist på to uger til at anke sagen. Den frist er nu udløbet.

Det var en stor lettelse, og min klient er meget glad. Nu kan han sætte punktum i sagen.

Mette Grith Stage, forsvarer

- Der er naturligvis en vis risiko for at anklagemyndigheden vil anke så stor en sag. Så det har været 14 dage med tilbageholdt åndedræt, siger forsvarer Mette Grith Stage til TV SYD.

Hun er forsvarer for den hollandske mand, der – ifølge anklagemyndigheden – var hovedmand i kokainsagen. Han kan nu se fremad.

- Det var en stor lettelse, og min klient er meget glad. Nu kan han sætte punktum i sagen, uddyber Mette Grith Stage.

De 310 kilo kokain var kommet til Danmark i en container fra Brasilien via Antwerpen i Belgien til Fredericia. Containeren blev sendt videre fra Fredericia til en virksomhed i Esbjerg, hvor den dyrebare last blev opdaget. 

Læs også Alle syv tiltalte blev frifundet i Danmarks største kokain-sag

Nu vil Mette Grith Stage og hendes klient søge om erstatning.

- Det er klart at vi vil søge erstatning for uberettiget varetægtsfængsling. Der er en fast takst på 800 kroner om dagen. Efterfølgende vil vi søge om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, uddyber forsvareren.

De syv tiltalte har været varetægtsfængslet siden marts, men blev allerede varetægtfængslet in absentia i 2015. Derfor vil erstatningen for uberettiget varetægtsfængsling løbe op i 240.000 kroner, skriver JydskeVestkysten.

Hvis alle syv tiltalte søger om erstatning, vil det samlede krav blive på flere millioner kroner.

Derudover kommer kravet om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

- Det er vi ved at undersøge og indhente oplysninger om i øjeblikket, slutter Mette Grith Stage. 

00:14

Sådan sagde forsvarer Nicolai Berg, da hans klient blev frifundet i den store narkosag.

Luk video