Greenpeace risikerer bøde efter aktion i Fredericia

Shell beder politiet om at rejse sag mod miljøorganisation efter aktivisters klatretur i skorsten i Fredericia

Politiet overvejer at hive bødeblokken frem igen efter en stor gruppe aktivisters happening i Fredericia i august.

Over 30 aktivister fra Greenpeace har allerede fået bøder, fordi de trængte ind på Shells raffinaderi for at protestere mod selskabets aktiviteter i Arktis.

Men nu risikerer også miljøorganisationen at blive ramt af en bødestraf.

- Vi har modtaget en begæring om påtale mod Greenpeace, oplyser advokaturchef Rune Jensen fra Sydøstjyllands Politi til Ritzau.

Politiet kan kun rejse en sag, når den krænkede beder om det, og det er altså sket nu.

Lovovertrædelsen drejer sig om såkaldt husfredskrænkelse.

Efterforskning i gang

Om Greenpeace skal præsenteres for et bødekrav vil blive afgjort, når politiets efterforskning er færdig. Rune Jensen regner med, at der vil gå to-tre uger.

Ved begivenheden 28. august tilbragte en del aktivister nogle timer på en høj skorsten og en silo, og de benyttede lejligheden til at vise et 23 meter langt banner med teksten "Save the Arctic".

Desuden forsynede de Shells logo med djævlehorn, og Greenpeace betegnede aktionen som en succes.

I givet fald er det ikke første gang, at miljøorganisationen straffes for en aktion. I 2006 forhøjede Østre Landsret bøden til 50.000 kroner efter en happening mod genmodificeret soja i dyrefoder.

Dommen skyldtes, at en gruppe aktivister var kravlet op på landsbrugsorganisationernes hovedkvarter, Axelborg, og havde forsynet bygningen med et grønt banner: "Nej til gmo-svin," lød budskabet, som landbruget ikke havde bedt om.