Havnene udvider - mange nye arbejdspladser

De over 120 erhvervshavne opererer med samlede investeringer inden for de næste fem år på fem milliarder kroner og en arealudvidelse på fem millioner kvadratmeter. Det svarer til 50 procent. Det fremgår af en ny opgørelse fra erhvervshavnenes forening, Danske Havne.

- De kommende fem års udvidelser ligger fast. Så det vil helt sikkert generere nogle tusinde ekstra job over hele landet. Og på længere sigt bliver der endnu flere, hvis også de langsigtede planer bliver til noget, siger den mangeårige formand for Danske Havne og tidligere borgmester i Fredericia, Uffe Steiner Jensen (S) om havnenes samfundsøkonomiske betydning.

Rømø vil have havvindemøller

På Rømø er der planer om at udvide havnen til at være udgangspunkt for offshore-service til de omsiggribende havvindmøller.
 - Det er et område, der ellers er stået noget i stampe. Men det vil have en beskæftigelsesvirkning helt til Tønder, hvis planerne lykkes, siger Flemming Just, som er medlem af havnebestyrelsen i Esbjerg.

 

Politisk bearbejdelse

Danske Havne bearbejder for tiden politikerne på Christiansborg for at få en lovgivning med større økonomisk spillerum. Havnene er selvejende, skattefrie institutioner, oftest under kontrol af kommunerne. Og de har ikke lov til at drive egentlig erhvervsvirksomhed med risikovillig kapital på spil. Men de vil gerne have lov til at investere i for eksempel terminaler i udlandet for at sikre sig skibsruter og til at indgå i partnerskaber med private virksomheder, oplyser Uffe Steiner Jensen.