Historisk palæ bliver ungdomsklub

Latter, leg og læring kommer snart til at fylde de tomme stuer i palæet Kraches Gaard i Fredericia.

I gamle dage skulle børn blot ses og ikke høres, og de fine stuer var absolut ikke et sted til leg og kreativ udfoldelse. 

Men det hører fortiden til. 

Nu skal børn og unge indtage Fredericias sidste palæ, og det bliver for fuld udblæsning på de 771 fredede kvadratmeter.

- Vi har brug for et sted, hvor vi kan samle de tilbud, vi har til unge i kommunen, og det kan vi på Kraches Gaard. Huset er godt indrettet til ungeaktiviteter, fortæller Pernelle Jensen (V), der er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune.

Om dagen skal huset lægge tag til nogle af alle de aktiviteter og tilbud, Fredericia Kommune har til deres unge mennesker. Herunder er blandt andet tilbud til unge, som har brug for uddannelseshjælp eller helbredstilbud til unge i psykisk mistrivsel. De aktiviteter står Ungeenheden for, og de har endnu flere på vej. Derfor skal der nye lokaler til.

- Vi har lavet en del nye tilbud til unge, både til unge på uddannelseshjælp men også nye tilbud i regi af Ungdomsskolen og har derfor brug for at samle det hele et sted. Der er her tale om aktiviteter, som foregår i dagstimerne. Kraches Gaard ligger i midtbyen tæt på andre tilbud til den unge målgruppe, fortæller Pernelle Jensen.

Om eftermiddagen og om aftenen skal der være plads til leg og fri fantasi i en ny midtbyklub for unge mellem ti og 14 år. Det er der afsat en halv million kroner til årligt de næste fire år.

Sådan så huset ud udefra tilbage i 1995, hvor det var nyrenoveret.
Sådan så huset ud udefra tilbage i 1995, hvor det var nyrenoveret.
Foto: Fredericia Lokalhistorisk Arkiv
Der er smæk på farverne i entreen i palæet.
Der er smæk på farverne i entreen i palæet.
Foto: Nordicals

Et usælgeligt palæ

Palæet er vurderet til 4,5 millioner kroner, og bygningen har været til salg i over et år, men det har været svært for kommunen at få den afsat. 

- Kraches Gaard har været på salgslisten i et stykke tid, men den har ikke været mulig at sælge, særligt fordi bygningen er fredet. Nu er der så opstået et behov for et aktivitetshus til vores unge, og derfor har vi taget bygningen af salgslisten igen, forklarer formanden.

Ikke alle stuerne er lige så farverige som spisestuen og entreen.
Ikke alle stuerne er lige så farverige som spisestuen og entreen.
Foto: Nordicals

Hvordan aktivitetshuset endeligt kommer til at tage sig ud, er endnu ikke fastlagt, men historieentusiaster skal ikke være bange for, at huset ikke bliver passet godt på.

- Hvad vil I gøre, for at passe på den historiske bygning?

- Vi er opmærksomme på, at det er en fredet bygning, derfor sørger vi for, at der bliver passet godt på ejendommen. Ingen kommer til at være der alene, uden at der personale tilstede, understreger Pernelle Jensen.

Interiør fra stue på Kraches gård i Vendersgade. Omkring 1911.
Interiør i en af stuerne i palæet. Billedet er fra omkring 1911.
Foto: Fredericia Lokalhistorisk Arkiv
Forgangen, hvor man ser ventepladsen til kusken / chaufføren, her kunne han sidde og vente på herskabet. Omkring 1911.
Forgangen, hvor man ser ventepladsen til kusken eller chaufføren. Her kunne han sidde og vente på herskabet.
Foto: Fredericia Lokalhistorisk Arkiv