IT-sikkerhedsfirmaer har travlt med at befri kidnappede data

50.000 mails i døgnet med falsk link, der skal lokke til et fatalt klik. Det filtrerer Fredericia-firmaet Computer Care for sine kunder lige nu, hvor IT-kriminelle står bag et meget udbredt svindelnummer.

Politiet modtager i disse dage mange anmeldelser fra private og ikke mindst firmaer, der har modtaget fup-mails i deres indbakke - og det mærker man  i høj grad i  Computer Care i Fredericia, der bl.a rådgiver og hjælper kunder om IT-sikkerhed.

-  Vi får mange henvendelser om det, der foregår lige nu, hvor svindlerne sender mails ud, som ved første øjekast kommer fra et velkendt online-regnskabsfirma E-conomic - men hvis man klikker på det medsendte link går det galt. Det handler om 50.000 mails i døgnet lige nu, siger Philip Jensen, indehaver af Computer Care,  til TV SYD. 

Fælles for mailsene er, at de alle ser ud til at være kvitteringer for en ordre, og der er vedhæftet et link, hvor modtageren kan se bestillingen. Ved at klikke på linket downloader man imidlertid en virus, der straks går i gang med at kryptere indholdet på computeren. Det er blandt andet fotos, office-dokumenter, pdf-filer osv., der bliver påvirket.

Og krypteringen betyder, at filerne ikke længere kan ses. Gerningsmanden forlanger så en løsesum for at udlevere en kode, der kan låse filerne op igen.

quote

Sluk straks computeren, så skaden bliver mindst mulig

Philip Jensen,  Computer Care.

- Lad være med at åbne mails, som du ikke har forventet at få. Klik aldrig på links  eller vedhæftede filer i sådanne mails. Har du alligevel gjort, så sluk straks computeren, så skaden bliver mindst mulig. Ryk simpelthen stikket ud med det samme, siger  Philip Jensen, indehaver af Computer Care.

Online-regnskabsfirmaet E-conomic advarer selv på sin hjemmeside om misbruget af firmaets navn og de falske mails - og det skal understreges, at E-conomic intet har at gøre med svindlen - men selv er et offer for den.