Kommunaldirektør fyret - får 3,5 millioner med sig

Ikke kun kommunaldirektøren, men også direktør for Børn, unge og kultur er fredag blevet fyret fra Fredericia Kommune.

Opdateret med citat fra borgmester Steen Wrist...

Fredericia Kommunes kommunaldirektør, Camilla Nowak Kirkedal, skal se sig om efter et nyt job. Det samme skal hendes kollega Michael Maaløe, direktør for Børn, unge og kultur.

Det sker, efter at byrådet i Fredericia Kommune efter et ekstraordinært byrådsmøde fredag eftermiddag har besluttet at afskedige de to. Da der er tale om personalesager, er der meget få oplysninger om årsagen. Men borgmester Steen Wrist (S) understreger, at afskeden med kommunaldirektøren er udramatisk.

- Hun har gjort et stort stykke arbejde for Fredericia Kommune i en svær tid. Nu er det tid til at finde en anden profil til posten, og vi ønsker Camilla held og lykke, siger Steen Wrist. 

Han fortæller, at kommunen leder efter en ny kommunaldirektør, som i særlig grad skal beskæftige sig med økonomien. For nylig er det kommet frem, at kommunen er 50 millioner kroner efter budgettet for 2023. Det er især på børne- og ungeområdet, der er et stort minus. 

Stort flertal

Ifølge TV SYD's oplysninger stemte Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Konservative, SF og Enhedslisten for afskedigelsen af Camilla Nowak Kirkedal, mens Nye Borgerlige og Venstre stemte imod.

quote

Fredericia havde været gennem en ret lang og turbulent periode frem til 2021, men jeg troede, tingene var stabiliseret

Roger Buch, kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Alle partier stemte for at fyre Michael Maaløe med undtagelse af Nye Borgerlige, der stemte blankt.

Camilla Nowak Kirkedal var i forvejen hjemsendt, men årsagen til hjemsendelsen er endnu ikke kendt.

Camilla Nowak Kirkedal får ifølge TV SYDs oplysninger knap 3,5 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse, mens Michael Maaløe får omkring 1,5 millioner kroner.

Michael Maaløe bliver afskediget efter blot en måneds ansættelse.

Fjerde kommunaldirektør på ni år

Der har været gang i kommunaldirektør-svingdøren i Fredericia Kommune. I løbet af de sidste ni år har fire personer siddet på posten.

Det skaber ikke kun uro, men det er også dyrt for skatteborgerne. Camilla Nowak Kirkedal modtager ifølge TV SYDs oplysninger 3,5 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse. 

I alt løber det op i cirka 13,5 millioner kroner, som skatteborgerne har punget ud til gyldne håndtryk til kommunaldirektørerne de sidste ni år.

- Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt med så meget turbulens. Det er ikke blot nogle store udgifter, hvor man også må spørge, om det er rimeligt at aftale så store godtgørelser. Samtidig skaber det uro, når hele tiden skiftes ud, og det går både ud over den daglige drift og forsøg på at skabe udvikling, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Konstitueret, siden fastansat

For præcis to år siden blev Camilla Nowak konstitueret kommunaldirektør, efter hendes forgænger Annemarie Zacho-Broe blev bortvist.

Senere blev Camilla Nowak Kirkedal så fastansat i stillingen.

På det tidspunkt var Fredericia Kommune midt i et stormvejr, der blandt andet omfattede en advokatundersøgelse, en sag om eks-borgmester Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund, og rygter om en for tæt relation mellem Annemarie Zacho-Broe og Jacob Bjerregaard.