Kommuner vil droppe forældrebetaling - men kun hvis staten samler regningen op

Foreløbig ingen udsigt til at forældre friholdes fra at betale for lukkede daginstitutionspladser.

Første punkt på dagsordenen ved gårsdagens byrådsmøde i Fredericia tog ikke lang tid at gennemgå. Spørgsmålet om egenbetaling til kommunens daginstitutioner har været oppe at vende nogle gange. For hvorfor skal borgerne betale til noget, de ikke benytter sig af under coronakrisen?

- Det er klart, at folk skal have det, de betaler for. Men vi skal selvfølgelig stadig have penge i kassen til at dække lønningerne, siger byrådsmedlem Ole Steen Hansen (S) til TV SYD og fortsætter:

​- Og selvom de fleste børn er sendt hjem, så knokler de ansatte stadig med at holde gang i hjemmeundervisningen og nødpasningen af kommunens børn.

Ifølge Ole Steen Hansen var der ved gårsdagens byrådsmøde bred enighed om, at man afventer regeringen i forhold til eventuelle beslutninger om at lade staten overtage forældrebetalingen.

- Vi forventer, at hvis regeringen beslutter at kompensere kommunerne, vil det komme som bloktilskud, som kommunerne selv skal fordele, og altså ikke øremærket til at finansiere forældres betaling af dagtilbud, siger Ole Steen Hansen.

Det samme billede tegner sig i flere af de sønderjyske kommuner.

- I Tønder følger vi statsministerens udmelding, og det bliver vi ved med til andet meddeles, siger Kim Printz Ringbæk (S), der er formand for Børn- og Skoleudvalget i Tønder.

Formand for Udvalget for Børn og Familier i Haderslev, Henrik Rønnow (S) vil gerne have forældrebetalingen suspenderet:

- I Haderslev følger vi regeringens anvisning, og vi følger udviklingen tæt. Personligt ser jeg gerne forældrebetalingen suspenderet, men det vil kræve, at staten kompenserer kommunerne, siger Henrik Rønnow. 

En milliard om ugen

Venstres Ellen Thrane Nørby mener, at et tiltag mod at lette forældrene er det eneste rigtige at gøre midt i coronakrisen. Udgifterne til både vuggestuer, børnehaver, SFO og efterskoler vil på landsplan ligge på omkring en milliard kroner om ugen.

- Det mener vi, at staten rigeligt har råd til. At bruge en miliard kroner om ugen er en bedre investering end at tabe familierne på gulvet. Det vil for alvor koste samfundet penge, hvis familiers økonomi bliver slået i stykker. Hvis man dræner familiernes økonomi, kan man ikke holde samfundshjulene i gang, siger Ellen Thrane Nørby til TV SYD.