TV der bevæger dig

Lars Løkke vil kunne vælte upopulære borgmestre

Løkke vil ændre loven, så borgmestre kan tvinges af posten. Har man ingen tillid, må man gå af, siger han.

13:44

Lars Løkke Rasmussen kalder situationen i Fredericia noget rod. (Arkivfoto).

1 af 2

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ønsker en ændring af styrelsesloven, så man fremover kan skifte en borgmester ud i løbet af valgperioden.

Dermed melder Venstre-formanden første gang klart ud i sagen om Fredericias V-borgmester Thomas Banke.

- Ingen kan forstå, at man kan sidde som borgmester, hvis et meget stort flertal - ja på et tidspunkt alle i byrådet - er imod én. Det sender et mærkeligt signal.

- Venstre vil gå ind i drøftelser om revidering af styrelsesloven med et åbent sind. Jeg tror, vi kommer til at lave reglerne om, siger Løkke, og fortsætter:

- Min forståelse af demokrati hviler på, at når man har et politisk tillidshverv, så skal man også have tilliden på plads. Har man ikke det, så bør man ikke have det tillidshverv.

Efter at have været ekskluderet i under et døgn, er Thomas Banke tilbage som medlem af Venstre, da den lokale partiforening i Fredericia i stedet har ekskluderet de fire byrådsmedlemmer fra Venstre, som ville tvinge den omstridte borgmester af posten.

Men Lars Løkke Rasmussen fastholder, at han som partiformand ikke kan blande sig i eksklusionsspørgsmål.

- Venstre er et decentralt parti. Det er lokalt, at man må tage stilling til, hvem der skal være med, og hvem der ikke skal være med, siger han.

Venstre-formanden erkender dog, at hele balladen om Banke også kan ende med at blive et problem for Venstre som helhed.

- Vi ville helst have været den sag foruden, og det er jo helt oplagt, at hvis danskerne ikke kan se forskel på Fredericia og resten af landet, så har Venstre et problem. Men jeg bilder mig også ind, at danskerne kan se forskel.

Løkke opsummerer situationen i Fredericia med disse ord:

- Det er på alle måder noget rod for at sige det lige ud. Jeg opfordrer til, at man får ryddet op i det.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, bekræfter, at "personer i Venstre" har haft kontakt til Thomas Banke. Han vil dog ikke kommentere på, om Venstre-toppen har afleveret en direkte opfordring til Fredericia-borgmesteren om at trække sig fra posten.

Politisk opbakning

De politiske udspil fra Christiansborg kom få minutter efter, at en af de ekskluderede byrådsmedlemmer bad om politisk opbakning.

- Det ville være dejligt med en positiv udmelding fra Christiansborg, så vi kan se derfra, at vi har opbakning, sagde Kenny Bruun Olsen.

Det handler om, at få hæderligheden tilbage i partiet, tilføjede han.

Ifølge Kenny Bruun Olsen har han endnu ikke haft kontakt til Venstre-politikere fra Christiansborg i løbet af den månedlange konflikt.

- Det her handler ikke om, hvem vi er. Det handler om, om man kan tillade sig det, som Thomas Banke har gjort. Derfor står vi fast på, at Thomas Banke skal trække sig.

- Hvis vi ryger ud på det, så er det simpelthen bare ikke det rigtige parti, vi er havnet i, siger Kenny Bruun Olsen.

Han afviser dog, at han kunne finde på at alliere sig med andre partier.

- Jeg er venstre-mand af hjertet. Hvis jeg ikke kommer tilbage i Venstre, er jeg færdig i politik, siger han.

De fire ekskluderede byrådsmedlemmer skal nu mobilisere støtte blandt partimedlemmerne, hvis de vil tilbage i Venstre.

På generalforsamlingen den 28. februar skal 2/3 af stemmerne gå imod byrådsmedlemmerne, hvis eksklusionen skal træde i kraft. Generalforsamlingen er udskudt fra 6. februar.

Efterfølgende har de mulighed for at anke til regionsbestyrelsen, hvor der ligeledes skal være 2/3 af stemmerne imod de ekskluderede, hvis de fortsat skal stå uden for partiet.