Mattias Tesfaye havde sit livs bedste arbejdsdage på byggepladsen - og håber flere vil gå den vej

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) besøgte lørdag DM i Skills for at se nærmere på håndværkerne fra de danske erhvervsuddannelser og blev mindet om sin egen håndværksbaggrund.

Når børne- og Undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S) går rundt i messehallerne i Fredericia og kigger på de mange håndværkere, der dyster til DM i Skills, er det som politiker.

Men det kunne lige så godt have været i rollen som murer, der oprindeligt var hans erhverv. Derfor er det særligt at gå rundt mellem standene.

- Jeg elsker det, smiler han og gentager: Jeg elsker det simpelthen.

Selvom ministeren glæder sig over at gå rundt og kigge og tale med lærlinge, så er det i hans virke som børne- og undervisningsminister, der er årsagen til besøget.

For det er en fremtid med stor mangel på håndværkere, der venter. Det anslås, at der i 2030 kommer til at mangle i alt 99.000 faglærte, og det skal sådan et par dage til DM i Skills være med til at sætte fokus på.

- Jeg håber, at det kan gøre køkkenbordsdiskussionen lidt bedre, når familierne diskuterer, hvad der skal ske for de unge i fremtiden, siger Mattias Tesfaye og tilføjer: 

- Da jeg gik i 9. klasse, fik man en bog om, hvad man kan blive. Her kan man jo se, hvad det handler om. Det er fint, at nogen vil gå i gymnasiet, men jeg håber flere vil vælge en erhvervsuddannelse.

Flere praktiske fag

Spørger man Mattias Tesfaye, er manglen på faglærte den største udfordring i Danmark lige nu. 

- Vi uddannede 27.000 sidste år fra erhvervsskolerne, men vi har jobs til mange, mange flere. Så måske skal vi tænke lidt mere som vores nabolande og have mere fokus på praktiske fag i folkeskolen, siger Mattias Tesfaye.

Murerfaget vil de fleste nok forbinde med en erhvervsuddannelse. Men det er ikke alle, der ved, at Mattias Tesfaye er faglært i det fag.
Murerfaget vil de fleste nok forbinde med en erhvervsuddannelse. Men det er ikke alle, der ved, at Mattias Tesfaye er faglært i det fag.
Foto: Julie Lapp, TV SYD

Han mener, at den danske skole er alt for boglig, og at de praktiske fag, så som sløjd, håndarbejde og hjemkundskab ligger for tidligt i 4., 5. og 6. klasse.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der f.eks. lå nogle praktiske fag i 9. klasse. For kommer man hjem med en hjemmelavet bordskåner i 4. klasse, får man måske et klap på skulderen af mor. Det kunne måske være lidt anderledes i udskolingen, siger han.

Savner faget i foråret

I Messecenter C er det netop alle dem, der formentlig kom hjem med flotte bordskånere i 4. klasse, der er samlet.

300 elever fra 45 forskellige fag har fra torsdag til lørdag kæmpet om at blive Danmarks bedste til lige netop deres fag. 

Blandt de repræsenterede fag finder man både kosmetikere, urmagere, møbelsnedkere, autolakerer og murere, som ministeren formentlig skal et smut forbi.

Kribler det lidt i fingrene, når en gammel murerhest dufter savsmuld igen?

Mattias Tesfaye griner, men siger så:

- Ja. Hvert forår, når det bliver lidt lunere, så har jeg lyst til at gå ud på stilladset og bygge huse. Men i frostgrader i januar, er det lidt noget andet. 

Alligevel mindes han af og til tiden, når han sidder til møder og forhandlinger på Christiansborg og ikke længere behøver at tjekke vejrudsigten.

- De bedste arbejdsdage, jeg har haft i mit liv, har været på en byggeplads, men de værste har også været på en byggeplads, siger ministeren.