Misbrugeren Michael skiftede Hus Forbi-tjansen ud med job i Føtex: - Jeg er stolt

En hård tid med blandt andet et hashmisbrug og kontanthjælp var ved at tage livet af Michael Huusfeldt. I dag er han ansat i Føtex Vest i Fredericia og har lagt sin fortid bag sig.

Bip, bip, bip …

Lyden kommer fra en kasse i Føtex Vest i Fredericia, hvor Michael Huusfeldt betjener en kunde.

Selvom Michael i dag er i arbejde, så har livet ikke altid være lige nemt for den tidligere Hus Forbi-sælger.

I en årrække levede han fra dag til dag, mens han kæmpede med sit hashmisbrug. Som tiden gik, fik han sig et job som avissælger ved Hus Forbi for at kunne få et supplement til sin kontanthjælp, men det var alligevel langt fra lykken for Michael. Han levede et liv med ét mål for øje. At have til dagen og vejen.

quote

Jeg gav mig selv to valgmuligheder. Enten kunne jeg tage det ti-meter lange reb og påføre andre et traume ved at finde mig hængende et eller andet sted, eller så kunne jeg tage mig alvorligt sammen og få gjort noget ved tingene.

Michael Huusfeldt

- Da jeg solgte aviser, var det dage med uvished, for jeg vidste ikke, om jeg ville have noget salg, eller om jeg skulle ud og finde flasker i skraldespande og buskadser for at kunne overleve. Kunne jeg ikke finde penge ved at kigge i krat og buske, så måtte jeg i butikkernes containere efter lukketid. Det var det, der gjorde, at jeg kunne overleve, siger Michael Huusfeldt.

Overlevelse har været et tema for ham i mange år, særligt da hashmisbruget for alvor tog fart. Selvom han fik hjælp gennem psykiatrien og havde bostøtter til rådighed, så kom han en dag til en skillevej.

- Jeg gav mig selv to valgmuligheder. Enten kunne jeg tage det ti-meter lange reb og påføre andre et traume ved at finde mig hængende et eller andet sted, eller så kunne jeg tage mig alvorligt sammen og få gjort noget ved tingene.

Selvom det har været hårdt, og han siden hen har haft tilbagefald, så er det særligt arbejdsmarkedet, der fik Michael ud af hashmisbruget og på rette vej i livet.


Flid lønner sig

Med tiden blev den tidligere Hus Forbi-sælger stille og roligt en del af Føtex Vest, efter han havde stået uden for forretningen fra de tidligere morgenstunder i lang tid.

Slag i slag fik han flere og flere arbejdsopgaver, mere og mere ansvar, og i marts 2020 fik han så tilbudt en tre måneders prøveperiode. En prøveperiode, der i juni 2020 blev vekslet til et flexjob på halv tid med titlen som servicemedarbejder til følge.

- Da jeg startede med at sælge aviser ude ved indgangen, havde Føtex et håndværkerhegn stående. Jeg tænkte, at jeg kunne i det mindste fjerne hegnet, når butikken skulle til at åbne, og derfra er det stille og roligt taget til. Jeg følte, at jeg måtte gøre en indsats for at benytte mig af de privilegier, jeg havde, for der er ikke noget i den her verden, der er gratis. Du er nødt til at yde en indsats før, at det kommer tilbage til dig igen, siger han.

quote

Jeg mener ikke, at der er noget i den her verden, der er gratis. Du er nødt til at yde en indsats før, at det kommer tilbage til dig igen.

Michael Huusfeldt

Faste rammer og struktur over dagen er noget af det, som Michael Huusfeldt sætter mest pris på ved sit nye arbejde. Han var dog skeptisk over at tage imod jobtilbuddet i første omgang.

- Jeg var i et ressourceydelsesforløb, og der blev jeg spurgt ind til, om jeg ikke skulle prøve arbejdsprøvning af (i Føtex Vest, red.), nu hvor jeg stod og solgte aviser. Det, tænkte jeg, var lige voldsomt. Jeg synes ikke, at det vil se godt ud at være i job og så samtidigt sælge aviser samme sted. En dag tog fanden dog ved mig, og så tænkte jeg: "Nu giver vi det en chance, for så har jeg noget at stå op til hver dag”.

Selvom Michael havde svært ved at vænne sig til at være en del af Føtex, så havde kollegerne det helt anderledes.

- Jeg fik en dag at vide, at ”du er jo en del af familien nu”. Der tænkte jeg bare: ”Uh, hvor er jeg kommet langt”.

Michael og de nærmeste kolleger er dog langt fra ene om at være glade for samarbejdet.

- Michael er beviset på, at man med dedikation, hårdt arbejde, en lille smule held og noget hjælp fra sine omgivelser kan komme enormt langt. Han er vores fyrtårn på en eller måde, siger Steffen Mørk Jensen, service- og personalechef i Føtex Vest.

Foran Føtex Vest stod Michael Huusfeldt og solgte Hus Forbi-aviser, inden han rykkede videre inden for i bygningen for at arbejde for Føtex.
Foran Føtex Vest stod Michael Huusfeldt og solgte Hus Forbi-aviser, inden han rykkede videre inden for i bygningen for at arbejde for Føtex.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Løb sig ud af misbruget

Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, at Michael Huusfeldt gør en arbejdsindsats. I tiden kort inden og efter sin ansættelse i Føtex ændrede han sin livsstil for at gøre op med sit hashmisbrug, hvor motionen fik en mere fremtræden rolle.

- Min kammerat og jeg ville gerne stoppe med at ryge hash, og derfor blev vi enige om, at vi skulle prøve at gennemføre et halvmaraton. Han hoppede fra, men jeg fortsatte med at træne mig op og meldte mig ind i en løbeklub, siger Michael.

quote

Michael er beviset på, at man med dedikation, hårdt arbejde, en lille smule held og noget hjælp fra sine omgivelser kan komme enormt langt.

Steffen Mørk Jensen, service- og personalechef i Føtex Vest

På selve løbsdagen fandt Føtex-medarbejderen dog ud af, at det var en stor mundfuld, som han gabte over.

- De første kilometer, efter startskuddet havde lydt, løb jeg og tænkte på, hvad det dog var, jeg havde kastet mig ud i. ”Det her er jo et helvede. Det kommer jeg aldrig levende igennem”. Da jeg så var ved at være ved vejs ende, og jeg havde gennemført, tænkte jeg: ”Det er sejt, Michael. Du gjorde det!”

At kunne sætte sig et mål, og derefter gennemføre det, har givet Michael et selvtillidsboost. Selvtilliden har mundet ud i, at han i dag har gennemført to halvmaratons.