TV der bevæger dig

Multimediefortælling: Auschwitz-fange holder op

Almindelig træthed er ved at indhente den tidligere kz-fange Arlette Andersen fra Fredericia. Hun stopper nu med sine foredrag om sit livs mareridt som kz-fange i Nazitysklands udryddelseslejr Auschwitz under den anden verdenskrig.

00:56 Luk video

Siden 1990 har den pensionerede gymnasielærer Arlette Andersen fra Fredericia holdt mere end 420 foredrag til først og fremmest skolebørn og gymnasieelever om dengang, hun som 19-årig fransk jøde blev anholdt af de tyske besættelsestropper i Frankrig og sendt med tog til udryddelseslejren Auschwitz i det sydlige Polen, hvor mere end en million mennesker blev slået ihjel.

Arlette Andersen overlevede.

Hun er nu fyldt 90 år og hun har derfor besluttet at skrue så meget ned på arbejdet med at holde foredrag, at det ligner et stop. et ord, som Arlette Andersen dog har svært ved at tage i sin mund:

00:16 Luk video

En forårsdag i maj 1945 blev Arlette Andersen genforenet med sin familie i Paris. I de følgende 45 år fortalte hun ingen mennesker om sin rædselstid i dødslejren.

00:39 Luk video

Men i 1990 åbnede hun op for sine erindringer i foredrag, først og fremmest til unge mennesker i folkeskoler og gymnasier over hele Danmark. Årsagen var, at højreorienterede politiske kræfter som bl.a. Le Pen i Frankrig var begyndt at negligere Hitlers forbrydelser mod menneskeheden under anden verdenskrig.

Læs meget mere om Arlette Andersens historie på vores store temaside om 9. april