Mur bliver til historisk kunstværk i fæstningsby

I Fredericia kan byens borgere følge med, mens en mur ved havnen får nyt liv. Kunstneren bag lader sig i høj grad inspirere af de ideer, folk kommer med. Murværket skal blive til en ny måde at lære mere om Fredericias historie.

Der er Flüggermaling på penslen, når kunstneren, der kalder sig Qnud Caos, arbejder på at omdanne en helt almindelig murgavl til et kunstværk. 

quote

Jeg håber, der kommer rigtig mange historier med, og at folk kan genkende nogle af historierne

Qnud Caos, kunstner

Muren skal blive til en historisk fortælling om fæstningsbyen Fredericia, og kunstneren har allerede en del indtryk, der skal omdannes til penselstrøg.

- Det er en fed gavl at blive givet som lærred og samtidig komme ind i historien. Jeg er lidt en historienørd selv, så der er en helt masse inspiration. Det er skideskægt, siger Qnud Caos, der til dagligt bor i København.

Det er gavlen på det gamle sømandshjem i Fredericia, der får den kunstneriske behandling, og det er ejeren af hotellet, som bygningen i dag huser, der har bestilt arbejdet.

Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

- De sidste ti år er Fredericia jo ændret sig fra en lidt støvet arbejderby til nu at have både byrumsmøbler og byrumskunst. Og vi synes også, vi har en forpligtelse til at bidrage til det, i den skala vi kan, siger medejer af Hotel Gammel Hav, Jesper Hansen.

Plads til byens sjove historier

Qnud Caos gik i gang med værket torsdag, og han er blevet taget godt imod af byens borgere.

- Jeg håber, der kommer rigtig mange historier med, og at folk kan genkende nogle af historierne, siger han. 

quote

Det er lige ved, at succesen allerede er fuldendt i det, at han står og laver det

Jesper Hansen, medejer, Hotel Gammel Havn, Fredericia

Og sludrer man med kunstneren, kan det ske, det kommer med i værket. 

- Det er sket flere gange, at jeg har snakket med nogen og tænkt: 'Det skal fanme med på billedet', siger Qnud Caos og fortsætter: 

- Der var en gang en, der sagde lidt som en joke, at det skulle være lyserødt med duer på, og der fanger bordet, og så kom det med, siger han.

Gavlkunst ved Hotel Gammel Hav i Fredericia.
Gavlkunst ved Hotel Gammel Hav i Fredericia.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen, TV SYD

En debatstarter på husmuren

Det gør heller ikke noget, hvis værket ender med at sætte tankerne i gang.

- Kunst skal skabe debat. Der er ingen opskrift eller resultat, som er bedre end andre, og det kan vi allerede se, at de skaber debat nu, siger Jesper Hansen.

Hotelejer Jesper Hansen (til venstre) mener, at kunstværket er med til at fortælle om den retning, Fredericia er på vej imod.
Hotelejer Jesper Hansen (til venstre) mener, at kunstværket er med til at fortælle om den retning, Fredericia er på vej imod.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

I Hjerting er et lignede gavlmaleri, der portrætterer byens historie lige blevet ordret fjernet af kommunen, da den bemalede bygning er fredet, og der ikke er blevet givet tilladelse til gavlmaleriet inden. 

Allerede torsdag har mange henvendt sig til Qnud Caos, mens han står med Flüggermalingen på stilladset i Fredericia, og det glæder hotelejeren.

- Det er lige ved, at succesen allerede er fuldendt i det, at han står og laver det, siger han.